Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Huisartsenketen Co-Med (50.000 patiënten) ontsnapt aan faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  5 juni 2024
Tienduizenden patiënten die in spanning afwachtten wat er met hun huisartsenzorg zou gebeuren, kunnen opgelucht ademhalen. De landelijk opererende commerciële huisartsenketen Co-Med wendde gisteren in Maastricht een faillissementsaanvraag af door kort voor de zitting een openstaande vordering te voldoen. Uit de onlangs gedeponeerde jaarcijfers blijkt bovendien dat de onderneming er veel beter voorstaat dan door crediteuren werd gevreesd.

Co-Med directeur Vroemen bleef zo kalm als een chirurg na een zware operatie

Tot verbazing van vriend en vijand liet Co-Med directeur Guy Vroemen de afgelopen maanden consequent sussende geluiden horen wanneer de penibel ogende financiële situatie van zijn bedrijf ter sprake kwam. Medeoprichters die het voor gezien hielden? Geen punt. Zelfs na het faillissement vorig maand van dochterbedrijf Co-Med Tele-Services, een callcenter dat de bij de keten aangesloten praktijken ondersteunde bij het contact met de patiënten, bleef Vroemen zo kalm als een chirurg na een zware operatie. Bij de rechtbank Maastricht was gisterochtend hetzelfde beeld te zien. De directeur nam de spanning rond het dreigende faillissement weg door voor de zitting de openstaande factuur van aanvrager CareAbout, een detacheringsbedrijf uit Utrecht, te betalen.

‘Bijna-failliet’ Co-Med laat degelijke financiële cijfers zien

Dat Co-Med Zorg bv wel degelijk in staat is om rekeningen te betalen werd vorige week ook op andere manier gedemonstreerd. De zorgonderneming deponeerde de jaarrekening over 2023 bij het Handelsregister. Daaruit bleek dat Vroemens geruststellingen niet op drijfzand zijn gebaseerd. Co-Med maakte een winst van 1,9 miljoen euro na belastingen, een stijging van maar liefst 58 procent ten opzichte van 2022 toen er onder de streep 1,2 miljoen overbleef. Ook de solvabiliteit is solide: deze kwam eind 2023 uit op 42 procent.

Crediteuren dreigen met nieuwe faillissementsaanvragen tegen Co-Med

Toch zijn de financiële en operationele zorgen rond Co-Med nog niet voorbij. Vier andere crediteuren die de faillissementsaanvraag van CareAbout met een eigen vordering ondersteunden, dreigen nu ook naar de rechter te stappen wanneer Co-Med weigert te betalen. Ook aan de uitvoeringskant heeft Co-Med directeur Guy Vroemen zijn handen vol. In de regio Zwolle speelt een ruzie met andere huisartsen over de samenwerking rond avond-, nacht- en weekenddiensten. In Enschede dreigt een tekort aan zorgverleners en in het Noord-Hollandse Anna Paulowna is het nog steeds onrustig nadat de huisarts in april plotseling vertrok. Co-Med staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om deze en andere perikelen op te lossen.

Meer faillissement nieuws
Game Mania krijgt uitstel van betaling Entertainment Business | zaterdag 22 juni 2024
Machinebouwer Tjalma is failliet trekkeronline | zaterdag 22 juni 2024
'Duetz en Adam Brandstores vragen faillissement aan' Fashion United | zaterdag 22 juni 2024
Kindcentrum Baloe failliet Leidsch Dagblad | donderdag 20 juni 2024
K+R Interior Concepts failliet interieurjournaal | donderdag 20 juni 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland