Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Leerwerkplaatsen probleemjongeren failliet door financieel wanbeheer

Door:
Henk Hanssen
  |  28 februari 2024
De drie werk- en leerplaatsen van de bekende, met prijzen overladen Stichting Walhallab zijn failliet verklaard. Een protestmars van ouders en jongeren kon dit weekend niet voorkomen dat de panden maandag werden gesloten. Het faillissement volgde na een gerechtelijke uitspraak waaruit bleek dat de penningmeester en de secretaris grote sommen geld aan zichzelf hadden uitgekeerd.

Oprichter Walhallab wilde avontuurlijke plekken voor jongeren opzetten

Écht doen wat nodig is. Dat was een statement waar de Stichting Walhallab zich helemaal in kon vinden. Niet wachten op stroperige ambtenaren, maar zelf de handen uit de mouwen steken. Voor jongeren die elders buiten de boot vielen, wilde Walhallab-oprichter Marco Mout avontuurlijke plekken opzetten, ongeveer zoals zijn ouders hem zijn jeugd hadden geboden. ‘Mijn vader had een groot bedrijf in scheepsbouw in Rotterdam. Voor mij als kind was dat rondlopen in een Fundgrube.’

Failliet Walhallab wilde jongeren kansen en uitdagingen bieden

De doortastende Mout, van origine beeldhouwer, wist in de afgelopen jaren op drie locaties zijn droom te realiseren. In Zutphen, Helmond en Capelle aan den IJssel ontstonden Walhallabs, paradijselijke plekken waar jongeren van ‘7 tot 27 jaar’ naar hartenlust konden experimenteren. Het doel: kansen en uitdagingen bieden wanneer deze door onderwijs, jeugdzorg en maatschappij onvoldoende geboden (kunnen) worden. Met recyclematerialen een windmolen bouwen, een drone ontwerpen, stopmotionfilms maken – in het Walhallab ‘kan alles’, luidde de belofte.

Failliet Walhallab grossierde in prestigieuze onderscheidingen

Volgens de jury’s van diverse gerenommeerde prijzen werden deze ambities ook daadwerkelijk waargemaakt. In het beleidsplan dat de stichting voor 2022-2025 opstelde, wordt een reeks indrukwekkende onderscheidingen vermeld. In 2016 kwam prinses Laurentien voorrijden om de de prestigieuze Korczakprijs op te spelden. Twee jaar later reikte de provincie Gelderhand de Sterkste Schakel Award uit. Walhallab won de Kees Luesink Award, werd genomineerd voor de Unicef Paul van Vliet Award en mocht in 2021 de BID Positivity Award op de schouw zetten.

Rechtbank: financiële malversaties bij Walhallab

De enige onderscheiding die klaarblijkelijk in de prijzenkast ontbreekt, is de pluim voor financieel beheer. Op 20 oktober vorig jaar beschikte de rechtbank Arnhem dat de penningmeester en de secretaris van de stichting moesten worden ontslagen. Hoewel ze zelf ontkenden, achtte de rechtbank bewezen dat zij zichzelf via een bv ten koste van de stichting wel erg royaal hadden laten belonen. De uitspraak leidde met enige vertraging tot het faillissement.

Oprichter failliet Walhallab wil levenswerk voortzetten

Voor de honderden jongeren die bij Walhallab hun plek hadden gevonden, vaak buitenbeentjes en schoolverlaters, zijn de druiven erg zuur. ‘Een zeer getalenteerde jongen appt iedere dag sinds de sluiting: 'Eerste dag zonder Walhallab, tweede dag zonder Walhallab, en zo verder', vertelt Mout tegen Omroep Gelderland. ‘Hij is woedend dat hij zijn vertrouwde plek niet meer heeft. Het gaf de jongeren vorm en zin aan hun leven.’ De oprichter zegt alles te gaan proberen om zijn levenswerk voort te etten.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland