Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

In 2023 gingen al 25 zonne-energiebedrijven failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  29 november 2023
Het lijkt een markt waar de zon altijd schijnt, maar dat is slechts schijn. Alleen al dit jaar ging bij 25 zonne-energiebedrijven het licht uit. Uit een onderzoek van het FD en Company.info blijkt dat de omzetten in de zonne-energiesector soms met vele tientallen procenten teruglopen.

Aantal zonnepaneleninstructeurs in een jaar tijd verdubbeld

In 2022 kón het niet op. Door de inval van Rusland in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis, explodeerde de vraag naar zonne-energie. Brugwachters, magazijnmedewerkers, makelaars, zo’n beetje iedereen met een baan die door AI en robotisering wordt bedreigd, spijkerde een bord in de tuin en schreef er dapper zonnepaneleninstallateur op. In 2013 telde Nederland nog maar 670 installateurs, begin 2022 noteerde het KVK-register iets meer dan 4700 panelenleggers en een jaar later was dat aantal bijna verdubbeld naar 8500. Maar inmiddels loopt deze kaartenbak in rap tempo weer leeg.

Onzekerheid over salderingsregeling leidt tot instorten markt

Want het regent faillissementen in de branche. Uit een onderzoek dat het FD samen met bedrijfsinformatieverzamelaar Company.info uitvoerde, blijkt dat de markt vrijwel is ingestort. Volgens het FD zijn de omzetten soms met negentig procent teruggelopen. In 2022 zijn al 25 zonne-energiebedrijven failliet gegaan. Daarnaast zijn er veel zzp’ers die de branche verlaten om hun geluk elders te zoeken. De oorzaken voor de ontstane malaise zijn divers, al staat vast dat de overheid een grote rol speelt door de onzekerheid over het voortzetten van de salderingsregeling almaar te laten voortduren.

Consument huiverig voor aanschaf zonnepanelen

Deze in 2004 ingevoerde regeling geeft eigenaren van zonnepanelen een vergoeding voor de niet- gebruikte energie die zij aan het net leveren. De hoogte van de vergoeding is gelijk aan de prijs die zij betalen voor de stroom die ze afnemen. De regeling was bedoeld om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te maken maar inmiddels kost het salderen de energiebedrijven veel geld: ook als de prijs fluctueert, moeten zij het volle pond verrekenen. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met een wetsvoorstel waarin de salderingsregeling tot 2031 geleidelijk naar nul procent wordt afgebouwd. De Eerste Kamer moet er nog een oordeel over geven. Volgens het onderzoek heeft deze politieke situatie de consument huiverig gemaakt. De branche hoopt dat de aarzelingen zullen verdwijnen omdat de consument, ook bij het afschaffen van de salderingsregeling, op termijn een fors financieel voordeel zou kunnen behalen.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 28 februari 2024 Van de redactie | woensdag 28 februari 2024
Sterrenrestaurant dreigt in Maas te verzuipen Henk Hanssen | woensdag 28 februari 2024
Nog geen zicht op doorstart voor fabrikant van zonnepanelen Exasun solarmagazine.nl | dinsdag 27 februari 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland