Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Faillissementen stijgen dit jaar met 52 procent

Door:
Henk Hanssen
  |  27 september 2023
Het aantal faillissementen in Nederland stijgt dit jaar naar verwachting met 52 procent en in 2024 met nog eens 39 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat concludeert Atradius in een net verschenen rapport. De Amsterdamse kredietverzekeraar verwacht dat het aantal faillissementen wereldwijd dit jaar met 34 procent omhooggaat.

Optelsom van negatieve ontwikkelingen

Deze cijfers zijn gelukkig minder alarmerend dan de ronkende persberichten van Atradius doen geloven. Het businessmodel van de kredietverzekeraar is gebaseerd op economische onzekerheid: Atriadius laat bij wijze van spreken geen gelegenheid liggen om een tsunami aan faillissementen te voorspellen. Het recente verleden heeft geleerd dat we de soms al te doorzichtige jobstijdingen niet al te serieus moeten nemen. Toch lijkt er dit keer wel meer aan de hand. In de woorden van Atradius: ‘Bedrijven hebben te maken met een optelsom van ontwikkelingen die tot een uitdagende omgeving leiden’.

In 2020 en 2021 daalde het aantal faillissementen nog

Die optelsom bestaat uit de volgende componenten. Het terugbetalen van de coronasteun, de stijging van de energieprijzen, de hoge rente en de economische terugval sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Het duurde lang voordat deze en andere factoren zand in de raderen van de Nederlandse economie wist te strooien. In 2020 en 2021 was er nog sprake van een sterke daling van het aantal faillissementen. Mede door het uitfaseren van de overheidssteun die tijdens de coronacrisis werd gegeven, nam het aantal bedrijfssluitingen in het vierde kwartaal van 2022 echter snel toe. De stijging over heel 2022 kwam uiteindelijk uit op 14 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2023 ligt volgens Atradius een grotere stijging van 52 procent in het verschiet.

Aantal faillissemnten stijgt wereldwijd met 34 procent

Wereldwijd verwacht Atradius dat het aantal faillissementen in 2023 met 34 procent zal stijgen ten opzichte van 2022. Deze stijging is zichtbaar in alle regio’s, met Noord-Amerika als koploper, gevolgd door Azië en Europa. Nederland behoort - naast Hong Kong (+68 procent), de Verenigde Staten (+51 procent), Zuid-Korea (+45 procent) en Italië (+45 procent) - tot de landen waar dit jaar de sterkste stijging van het aantal faillissementen wordt verwacht. In 2022 was in deze landen nog sprake van een daling of - in het geval van Nederland - een relatief bescheiden stijging. ‘De verwachte stijging van het aantal faillissementen is weliswaar substantieel, maar moet wel in perspectief worden geplaatst. Het aantal faillissementen komt immers van een historisch laag niveau,’ aldus Theo Smid, senior econoom van Atradius Nederland.

In sommige landen dáált het aantal faillissementen dit jaar

In een aantal landen neemt het aantal faillissementen dit jaar nauwelijks toe of is zelfs sprake van een daling. Dat geldt in het bijzonder voor Spanje (-8 procent), Zwitserland (-6 procent) en Tsjechië (-3 procent), waar het aantal bedrijfssluitingen in 2022 al steeg tot boven het niveau van vóór corona. Hierdoor is in deze landen in 2023 waarschijnlijk sprake van een daling ten opzichte van vorig jaar, omdat er een normalisering optreedt richting de niveaus die gebruikelijk waren vóór corona. Daarnaast verwacht Atradius een relatief milde stijging van insolventies in landen als België (+5 procent), Denemarken (+6 procent) en Oostenrijk (+8 procent). Terwijl de faillissementen dit jaar in vrijwel alle landen stijgen, zijn de verwachtingen voor 2024 wisselend. In een aantal landen - zoals Singapore (+49 procent), Polen (+43 procent), Italië (+42 procent), Nederland (+39 procent) en de VS (+35 procent) nemen de faillissementen naar verwachting nog toe, terwijl in andere landen - zoals Zuid-Korea (-23 procent) en Zwitserland (-13 procent) - sprake is van een daling. Wereldwijd wordt in 2024 een toename van het aantal faillissementen van 19 procent verwacht.

Meer faillissement nieuws
Failliet per provincie week 25 - 2024 Van de redactie | maandag 24 juni 2024
Game Mania krijgt uitstel van betaling Entertainment Business | zaterdag 22 juni 2024
Machinebouwer Tjalma is failliet trekkeronline | zaterdag 22 juni 2024
'Duetz en Adam Brandstores vragen faillissement aan' Fashion United | zaterdag 22 juni 2024
Kindcentrum Baloe failliet Leidsch Dagblad | donderdag 20 juni 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland