Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Big Bazar is niet klein te krijgen: faillissement alweer afgewend

Door:
Henk Hanssen
  |  20 september 2023
Na maanden van voortdurende onzekerheid over het voortbestaan, lijkt koopjesketen Big Bazar het opnieuw te gaan redden. Terwijl 34 schuldeisers een faillissementsaanvraag hebben ingediend, heeft eigenaar Jerke Kooistra op de valreep een investeerder gevonden die bereid is 4 miljoen in zijn onderneming te steken.
Gerelateerde dossiers:

Big Bazar zwerft als een kat met zeven leven door de winkelstraten

Voor de meeste bedrijven is surseance het voorportaal van het faillissement. Zo niet voor Big Bazar. Faillissementsaanvragen, afkoelingsperiodes, uitstel van betaling: Big Bazar schudt de dreigende termen als koude druppels van zich af. Als een kat met zeven levens zwerft de keten door de winkelstraten, steeds weer ternauwernood op zijn pootjes terecht komend. En waar alleen al de geur van een faillissement voor andere bedrijven de doodsteek betekent, lijkt Big Bazar daar juist van te profiteren. Hoewel de onderneming al maanden de financiële slecht nieuws-pagina’s domineert, ziet een grote investeerder de toekomst van Big Bazar juist rooskleurig tegemoet.

Big Bazar werd opgericht om strijd met Action aan te gaan

Cor van Noordenne, een ondernemer uit het Belgische Essen, leent Big Bazar-eigenaar Jerke Kooistra vier miljoen euro. De twee kennen elkaar goed. Eind 2021 verstrekte Van Noordenne Kooistra een lening van twee miljoen euro zodat hij Big Bazar kon overnemen van de Mirage Retail Group waar Blokker, Intertoys en BCC deel van uitmaken. Big Bazar werd in 2007 door Blokker opgericht om de strijd met Action aan te gaan. Maar voor Michiel Witteveen van Mirage paste Big Bazar niet in zijn ‘omnichannel toekomstvisie’ omdat de merendeels laaggeprijsde artikelen zich niet zouden lenen voor online verkoop.

Rechter moet nu oordelen over schuldeisersakkoord Big Bazar

Jerke Kooistra maalt daar niet om. Hij heeft liever bricks dan clicks. De rashandelaar uit het Friese Dokkum gelooft heilig in de formule van zijn ruim honderd Big Bazar-winkels. Kooistra is groot geworden in de partijenhandel, deals maken zit hem in het bloed. ‘Negatieve aandacht’ neemt hij daarbij voor lief, zegt hij. Al heeft hij het er dit keer wel erg op aan laten komen. Zijn brievenbus raakte bijkans verstopt met dwangbevelen, aanmaningen en gerechtelijke stukken. Dankzij de financiële injectie van Van Noordenne, kan Kooistra zijn aandacht nu weer naar de dagelijkse bedrijfsvoering verleggen. De rechtbank zal gaan beoordelen of Big Bazar tot een akkoord kan komen met de schuldeisers.

Meer faillissement nieuws
Failliet per provincie week 48 - 2023 Van de redactie | maandag 4 december 2023
Stichting Social Leisure Langedijk failliet noordkopcentraal | maandag 4 december 2023
Nieuwe faillissementen van 30 november 2023 Van de redactie | donderdag 30 november 2023
Fur-Textiles Nederland BV failliet verklaard wonen360 | donderdag 30 november 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland