Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

CBS: stijging faillissementen zet door

Door:
Henk Hanssen
  |  13 september 2023
Ook uit CBS-cijfers blijkt dat de stijging van het aantal faillissementen doorzet. In augustus gingen er 12 bedrijven meer failliet dan in juli. De cijfers van het CBS bevestigen de trend waar Faillissementsdossier vorige week al over rapporteerde.

Aantal faillissementen stijgt al ruim anderhalf jaar

Het aantal faillissementen is al zestien maanden aan een stuk hoger dan in de maand daarvoor. Met 911 uitgesproken faillissementen werd in mei 2013 een piek bereikt. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte het in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Meeste faillissementen in transportsector

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er vorige maand 308 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 86. Dat zijn er 52 meer dan in juli. Het aantal faillissementen in de handel was echter in juli relatief laag. Ten opzichte van juni was de stijging 20. Bovendien telde augustus een zittingsdag van de rechtbanken meer dan in juli en juni. In de horeca nam het aantal faillissementen af. De transportsector heeft het daarentegen zwaarder. Daar werden relatief gezien de meeste faillissementen uitgesproken.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland