Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Curator verdenkt failliete start-up Lightyear van wanbeleid

Door:
Henk Hanssen
  |  6 september 2023
Het kan snel gaan als de financiële nood toeslaat. Sinds het onverwachte faillissement van begin dit jaar is de reputatie van de Helmondse zonneautobouwer Lightyear drastisch veranderd: van investeerderslieveling tot lelijk eendje waar een verdacht geurtje aan kleeft. Een van de curatoren wil nu een onderzoek omdat hij vermoedt dat Lightyear investeerders te rooskleurige verhalen heeft voorgespiegeld.

Reputatie van ‘Hollandse Tesla’ brokkelt snel af

Tot voor kort gold de Brabantse zonneautobouwer Lightyear als hét lichtend voorbeeld van de Nederlandse techindustrie. Door zich te spiegelen aan ondernemingen als Apple en Google die ook in een schuur achter het huis begonnen, wist Lightyear zich als sympathieke garage start-up te profileren. Maar inmiddels brokkelt de reputatie van de ‘Hollandse Tesla’ snel af. Begin dit jaar ging het bedrijf onverwacht failliet. Tot verbazing van medewerkers en investeerders bleken de zonnige verhalen die tot kort voor het bankroet werden rondgebazuind weinig waard.

Heeft Lightyear mooi weer gespeeld tegenover investeerders?

In april wist Lightyear op de valreep een doorstart te realiseren. Een groep investeerders bracht  acht miljoen euro bij elkaar om het bedrijf in een nieuwe structuur door de opstartfase heen te loodsen en om nieuwe kapitaalverschaffers te zoeken voor volgende financieringsrondes. Maar het verleden is daarmee nog niet afgesloten, blijkt nu. Een van de curatoren, Maarten van Ingen van Watsonlaw uit Den Bosch, heeft bij de Ondernemingskamer het verzoek ingediend om een onderzoek uit te voeren. Van Ingen vermoedt dat Lightyear mooi weer heeft gespeeld tegenover een investeerder die kort voordat Lightyear surseance aanvroeg geld in het bedrijf stak.

Mogelijk enquêteprocedure tegen Lightyear

Als de Ondernemingskamer instemt met het verzoek, zal er een zogeheten enquêteprocedure worden gelast. De onderzoeker die door de Kamer wordt aangewezen is gerechtigd tot inzage in de boeken en is tot geheimhouding verplicht. De kosten van het onderzoek zijn doorgaans voor de rechtspersoon. Alvorens het zware enquêtemiddel wordt ingesteld, moet de Kamer gegronde redenen zien om te twijfelen aan de juistheid van het gevoerde beleid. De Ondernemingskamer behandelt het verzoek op 9 november. Lightyear heeft verklaard mee te werken aan een eventueel onderzoek.

Meer nieuws over dit onderwerp
Moeizame doorstart voor zonneauto Lightyear Van de redactie | 07-03-2023
Alsnog doorstart voor Lightyear Henk Hanssen | 22-02-2023
Meer faillissement nieuws
Kindcentrum Baloe failliet Leidsch Dagblad | donderdag 20 juni 2024
K+R Interior Concepts failliet interieurjournaal | donderdag 20 juni 2024
Nieuwe faillissementen van 19 juni 2024 Van de redactie | woensdag 19 juni 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland