Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Curator beschuldigt Victor Muller (Spyker) van faillissementsfraude

Door:
Henk Hanssen
  |  16 augustus 2023
De voormalige topman van sportautofabrikant Spyker, Victor Muller, zou zijn schuldeisers korting bieden op hun vorderingen wanneer hij hen deels afbetaalt. De curator noemt deze handelwijze faillissementsfraude en stapt naar de rechter. Volgens de voormalige topman van Spyker valt er juridisch niets af te dingen op zijn aanbod.

Zit er een Netflixserie in het leven van Victor Muller?

Is Netflix Nederland nog op zoek naar een onderwerp voor een serie van eigen bodem? Een kruising tussen de ondernemersgeest van The Aviator en de financieel-juridische acrobatiek van Suits en The Big Short? Dan hoeven ze niet langer te zoeken. Of de rechten vrijelijk beschikbaar zijn is nog even de vraag, zeker is dat de handel en wandel van Victor Muller meer dan genoeg materiaal bevat voor een pakkende dramareeks met ups en heel veel downs.

Curator Steffens kwelgeest voor oud-Spykertopman Victor Muller

Waar de tv-kijker straks begint met het jongensboekverhaal van een flamboyante jurist die een fortuin verdient door een kledingbedrijf naar de beurs te brengen en vervolgens met glimmende bolides ’s lands oudste automerk tot leven wekt, zijn we in het echte leven bij de wat minder dynamische episoden aangeland. Spyker, Saab: Muller is zijn autofabrieken allang kwijt. Champagne, pitspoezen, schroeiend rubber – het decor van de Formule 1-circuits is verruild voor het grijze behang van kantoortjes en rechtszalen waarin de hoofdrollen worden opgeëist door deurwaarders, advocaten en een heuse kwelgeest in de persoon van curator Dennis Steffens. Spyker ging in 2014 failliet. In 2021 leek er even sprake van een succesvolle doorstart maar deze poging strandde. De vasthoudende curator, verbonden aan Van Diepen Van der Kroef Advocaten, zit Muller al jaren op de huid om hem aan zijn financiële verplichtingen te laten voldoen. Soms heeft hij beet, soms weet de aalgladde Muller te ontsnappen en moet Steffens aan de noodrem trekken. Dit laatste lijkt nu het geval.

Victor Muller: beschuldigingen curator zijn ‘onzin’

Via een stuk in het FD komt naar buiten dat Steffens aangifte wil doen tegen Muller. De curator stelt dat de voormalige topman zijn schuldeisers benadeeld door hen aan te bieden hun vorderingen af te kopen mits kortingen van tientallen procenten worden verleend. In een brief aan de crediteuren schrijft Steffens: ‘Spyker c.s. en de heer Muller (...) proberen in strijd met de wet (…) goedkoper van de faillissementen af te komen.’ De curator heeft aangekondigd aangifte te doen tegen Muller. Muller ziet een eventuele gang naar de rechter zorgeloos tegemoet. In het FD kwalificeert hij de aantijgingen als ‘onzin’. Hij streeft onverminderd naar volledige compensatie van zijn schuldeisers, zegt hij, maar daarbij staat niets hem in de weg de crediteuren voor te leggen hun schulden met een korting aan een van zijn andere vennootschappen te verkopen. Maar of de doorgewinterde Netflixkijker deze plottwist nog kan volgen?


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland