Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Energie module producent Factory Zero failliet verklaard

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  25 mei 2023
Factory Zero, een prominente fabrikant van energiemodules voor nul-op-de-meterwoningen, heeft te maken gekregen met faillissement. Deze situatie is voornamelijk te wijten aan kwaliteitsproblemen met vroege productversies en een uitdagende periode als gevolg van COVID-19, stikstof- en PFAS-kwesties.

Energiemodules zijn essentiële componenten voor nul-op-de-meterwoningen, zowel bij nieuwbouw als renovatie. Een nul-op de meter-woning is de benaming voor een woning dat in het hele jaar evenveel stroom verbruikt als opwekt ofwel een energieneutrale woning. In sommige gevallen wordt er zelfs meer stroom opgewekt dan verbruikt.

Het succes en de groei van Factory Zero

Opgericht in 2016 door Jan Willem van den Groep, Desmond Hughes, Sjoerd Klijn Velderman en Jasper van den Munckhof, wist Factory Zero al snel de interesse van diverse bouwers te wekken, waaronder Dura Vermeer en ERA Contour. Het bedrijf groeide gestaag en installeerde inmiddels duizenden energiemodules. Hoewel Factory Zero in de eerste jaren verlies leed, waren de vooruitzichten positief en werd verwacht dat het bedrijf vanaf 2021 winstgevend zou worden.

De crisis in de bouwwereld en de gevolgen voor Factory Zero

Helaas nam het tij een andere wending door externe factoren, zoals de coronapandemie, PFAS-problematiek en de stikstofcrisis. Deze crises resulteerden in een bouwstilstand en een aanzienlijke vermindering van het aantal gerealiseerde energiemodules voor Factory Zero. De kosten bleven echter gelijk, waardoor het bedrijf in de problemen kwam. De geplande groei kon niet worden gerealiseerd en de financiële situatie verslechterde.

Kwaliteitsproblemen en klachten

Naast externe factoren kampte Factory Zero ook met kwaliteitsproblemen bij de eerste versie van hun energiemodule. Bewoners van NOM-woningen in Zoetermeer klaagden over slechte binnenluchtkwaliteit, wat het bedrijf veel inspanningen kostte om op te lossen. Hoewel een verbeterde tweede versie van de energiemodule werd gepresenteerd, kwam deze te laat op de markt om het faillissement te voorkomen.

Terugtrekking van investeerders en de zoektocht naar een doorstart

Vanwege de verwachte aanhoudende verliezen en de noodzaak van extra financiering, hebben de aandeelhouders besloten zich terug te trekken uit Factory Zero. Dit was een teleurstellende ontwikkeling, aangezien de organisatie op dit moment solide is. De curator is echter optimistisch en streeft naar een doorstart voor het bedrijf. Er zijn al enkele geïnteresseerde partijen, en er zullen volgende week gesprekken plaatsvinden om de mogelijkheden te verkennen.

Het UWV zal voorlopig de salarissen van de ongeveer 50 medewerkers van Factory Zero doorbetalen.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland