Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Het aantal faillissementen stijgt: wat kun je doen als ondernemer?

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  5 mei 2023
De cijfers liegen er niet om: de verwachting is dat het aantal faillissementen in Nederland in 2023 stijgt met bijna tachtig procent. En die stijging lijkt ook in 2024 door te zetten, met een toename van ruim twintig procent. Een belangrijke oorzaak van de toename lijkt het wegvallen van coronasteun te zijn. Met deze steun zijn grote aantallen bedrijven de afgelopen jaren overeind gebleven, maar de kans is groot dat zij het zonder die hulp niet lang zullen volhouden. De angst voor faillissement neemt bij ondernemers nu flink toe. Maar hoewel je niet alles in eigen hand hebt, kun je als ondernemer gelukkig veel doen om een financieel gezonde onderneming draaiende te houden.

Houd overzicht


Voor veel ondernemers is de administratie niet hun favoriete bezigheid. Dat is eigenlijk gek, want juist door je administratie goed op orde te houden weet je hoe je bedrijf ervoor staat. Zorg er dus voor dat je overzicht houdt. Bij kleinere ondernemingen kun je dit vaak prima zelf doen. Het gebruik van een goed boekhoudprogramma maakt de klus nog een stuk makkelijker. Het is dus de moeite waard om uit te zoeken of er een boekhoudprogramma is waar jij op simpele wijze de administratie mee op orde kunt houden. Je kunt de boekhouding ook uitbesteden. Zorg dan dat je dit doet bij iemand met verstand van zaken. Een goede boekhouder weet bijvoorbeeld precies welke aftrekposten voor jou interessant kunnen zijn. Een ander voordeel aan het uitbesteden van de boekhouding is dat het jou als ondernemer veel tijd bespaart. Maar ook wanneer je deze klus uitbesteedt, is het van belang om op de hoogte te blijven. Plan dus regelmatig een overleg in met je boekhouder. Zo houd je overzicht en voorkom je vervelende verrassingen.


Blijf op de kleintjes letten


Ook wanneer je onderneming goed draait, is het aan te raden om op de kleintjes te blijven letten. Zo voorkom je dat je op te grote voet leeft en in de problemen raakt als de zaken even wat minder lopen. Let dus op bespaarmogelijkheden, hoe klein ze soms ook lijken. Het vervangen van de inkt in je printer(s) is bijvoorbeeld niet per se een dure klus, maar scherp printertoners inkopen is uiteindelijk wel de moeite waard. Ditzelfde geldt voor andere kantoorartikelen die je nodig hebt, zoals papier, pennen en enveloppen. Per keer gaat het vaak om kleine bedragen, maar bij elkaar opgeteld blijkt het best wat te kosten.  


Check openstaande facturen


Wanneer je goed overzicht hebt over je financiën, zal het je ook sneller opvallen wanneer klanten hun factuur niet op tijd betalen. Veel ondernemers vinden het lastig om hiermee om te gaan en schuiven het moment om hier werk van te maken lang voor zich uit. Dat is niet slim, want op termijn kunnen te veel openstaande facturen leiden tot een gebrek aan middelen. En dan kan het zomaar gebeuren dat je onvoldoende liquide middelen hebt om je eigen facturen te voldoen. Onderneem dus op tijd actie bij openstaande facturen. Zorg bijtijds voor het verzenden van een herinnering en neem eventueel telefonisch contact op met je klant over de openstaande rekening. Dat kan ongemakkelijk voelen, maar vaak zorgt juist dat persoonlijke contact ervoor dat er toch een betaling of betalingsregeling komt. Door hier dus bijtijds op in te springen, verklein je de kans op een faillissement en houd je je onderneming financieel gezond. 


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland