Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Muziekscholen failliet: Toegankelijkheid van muziek- en kunstlessen in gevaar

Bron: NRC   |  6 april 2023
Het faillissement van Scala, het grote Drentse kunstencentrum waar veertienhonderd kinderen les kregen, is het zoveelste voorbeeld van een sluipend proces. Steeds meer muziekcentra verdwijnen en de toegankelijkheid van muziek- en kunstlessen staat op het spel. De vraag is of een muziekschool of kunstencentrum eigenlijk wel zonder subsidie kan. Dit is relevant voor heel Nederland, want de overheid heeft zich steeds verder teruggetrokken uit het muziek- en kunstonderwijs.
Gerelateerde dossiers:

Efficiënter werken

Gemeenten korten steeds meer de subsidies voor muziekscholen en bredere kunsteducatiecentra. Hierdoor moeten de centra efficiënter gaan werken. Ze fuseren, perken hun taken in of proberen hun omzet te vergroten. Docenten die van oudsher in loondienst waren, gaan noodgedwongen als zzp'er verder. Dit leidt tot een neergang in het buitenschoolse muziek- en kunstenonderwijs, die geleidelijk plaatsvindt. Het gebeurt dan weer hier en dan weer daar in het land. Vaak komt er, als een kunstencentrum verdwijnt, wel iets anders voor in de plaats. Maar sluipenderwijs vallen er toch gaten in de brede culturele vorming onder jongeren, zeggen mensen die de sector goed kennen.

Muziekonderwijs

Vooral muziekonderwijs is relatief duur en arbeidsintensief. Dit maakt het kwetsbaar voor bezuinigingen. Dit blijkt ook uit het Prinses Christina Concours, de jaarlijkse competitie voor talentvolle musicerende jongeren. Het aantal deelnemers aan het klassieke concours is sterk afgenomen. Er zijn verschillende oorzaken, waaronder een gebrek aan muziekdocenten en bij organisaties waar die docenten werken. In de provincie Drenthe zijn nog maar twee fagotdocenten actief. Ook zijn er steeds minder muziekscholen, jeugdorkesten of harmonieën. Dit is niet alleen vervelend voor de muziekscholen, maar ook voor jongeren die geïnteresseerd zijn in muziek- en kunstlessen.


Lees het volledige artikel op NRC.nl.

Meer nieuws over dit onderwerp
Meer faillissement nieuws
Game Mania krijgt uitstel van betaling Entertainment Business | zaterdag 22 juni 2024
Machinebouwer Tjalma is failliet trekkeronline | zaterdag 22 juni 2024
'Duetz en Adam Brandstores vragen faillissement aan' Fashion United | zaterdag 22 juni 2024
Kindcentrum Baloe failliet Leidsch Dagblad | donderdag 20 juni 2024
K+R Interior Concepts failliet interieurjournaal | donderdag 20 juni 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland