Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Duurzame verfproducent Raw Paints op rand van faillissement

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  5 april 2023
Raw Paints, een duurzame verfproducent, staat op de rand van faillissement, ondanks dat het bedrijf de afgelopen jaren een van de favorieten van de duurzaamheidssector is geworden. Ondanks de betrokkenheid van de rijke investeerder Olav van Caldenborgh, heeft het bedrijf uitstel van betaling gekregen.

Hoe het begonRaw Paints werd in 2015 opgericht door ondernemer Willemijn Wortelboer en haar man. Met de hulp van twee investeerders ontwikkelden ze een minerale verfpoeder, die voor gebruik met water gemengd moest worden. Hierdoor kon tijdens het transport van de verf, die minder ruimte inneemt, veel CO2-uitstoot worden voorkomen.

In 2018 won Raw Paints de Accenture Innovation Award in de categorie Klimaat, vanwege een baanbrekend product dat de hele verfindustrie op zijn kop kon zetten. Dit leverde een golf van media-aandacht op, waardoor het bedrijf kon uitgroeien tot een van de lievelingen van de duurzaamheidssector.

Invloed van de coronacrisisHet uitbreken van de coronacrisis leek Raw Paints niet te raken. Integendeel: in 2020 zei Wortelboer nog dat haar bedrijf daar juist van wist te profiteren. Mensen die verplicht thuis moesten blijven, begonnen aan uitgestelde klussen, waardoor de online bestellingen bij Raw Paints omhoog schoten.

Faillissement dreigtNu blijkt het duurzame verfbedrijf uitstel van betaling te hebben gekregen, wat in de meeste gevallen tot een faillissement leidt. Bewindvoerder John Dullaarts moet samen met de directie kijken of er nog manieren zijn om een faillissement te voorkomen.

Uit haar LinkedIn-pagina blijkt overigens dat de oprichtster in april vorig jaar al bij Raw Paints is vertrokken. Wel is zij volgens de site sindsdien actief met twee vergelijkbare initiatieven, onder de naam White Pigments en Bold Paint.

InvesteerderSinds die tijd blijkt ook de voormalige chemietycoon Olav van Caldenborgh betrokken te zijn bij Raw Paints. Zijn investeringsmaatschappij Calm Investments bezit een deel van de aandelen van het duurzame verfbedrijf. En vorig jaar verhuisde Raw Paints tijdelijk naar het Rotterdamse adres van de investeerder.

Raw Paints kampt met financiële problemen, zoals blijkt uit de laatste jaarrekeningen van zowel de houdstermaatschappij als het dochterbedrijf, waaruit een negatief eigen vermogen blijkt. Van Caldenborgh gaf in de jaarstukken aan dat het bedrijf te kampen had met een teruglopende omzet en lagere marges als gevolg van de economische situatie en de gekozen strategie. Om het voortbestaan van Raw Paints te waarborgen, had Van Caldenborgh een reorganisatie aangekondigd waarbij de focus zou liggen op het uitgeven van licenties voor het gebruik van de door de onderneming ontwikkelde intellectuele eigendom.

Het blijft onduidelijk waarom een bedrijf dat deels in handen is van een steenrijke investeerder nu toch uitstel van betaling heeft moeten aanvragen. Raw Paints staat momenteel onder verscherpt toezicht en zal de komende tijd moeten werken aan het herstellen van de financiële situatie.

Meer faillissement nieuws
Aantal faillissementen in Limburg stijgt verder l1nieuws | zaterdag 13 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 12 juli 2024 Van de redactie | vrijdag 12 juli 2024
Nederlandse Carver vraagt faillissement aan Autoweek | vrijdag 12 juli 2024
Otak alias Cozy-Homes winkel failliet interieurjournaal | vrijdag 12 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 11 juli 2024 Van de redactie | donderdag 11 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland