Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Faillissement dreigt voor helft sportclubs

Door:
Henk Hanssen
  |  5 april 2023
Bent u lid van een voetbalclub, atletiekploeg, korf- of honkbalteam? Dan is wellicht zaak komend weekend iemand van het bestuur aan te schieten om te vragen hoe het ermee gaat. Maar liefst de helft van de Nederlandse amateursportclubs dreigt failliet te gaan. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) naar de toekomstbestendigheid van sportverenigingen.

RVVB: grondig onderzoek naar staat van amateursport


Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) is zelf geen club die dagelijks een megafoon voor de mond houdt, integendeel. En, áls de RVVB iets te melden heeft, komt ze beslagen ten ijs. Alvorens een paar dagen geleden een persbericht uit te sturen, heeft de Dordtse organisatie dan ook grondig onderzoek naar de stand van zaken van de Nederlandse amateursport. De onderzoekers van het RVVB hebben in heel Nederland met ruim 250 verenigingsbestuurders gesprekken gevoerd. Daarnaast namen achthonderd bestuurders deel aan een enquête die digitaal werd afgenomen.


Amateursport: een faillissement in slow motion


Een faillissement in slow motion van de amateursport. Dat is het beeld dat oprijst uit het ‘verdiepend onderzoek’ naar toekomstbestendigheid van sportverenigingen. De ledenaantallen lopen al jaren langzaam terug waardoor de contributie- en kantine-inkomsten dalen terwijl zich ook minder vrijwilligers aandienen. Het werk dat gedaan moet worden, blijft intussen nagenoeg gelijk. Gevolg: de helft van de ongeveer honderdduizend (vrijwillige) bestuursleden ervaart structurele overbelasting in het vrijwilligerswerk, stelt het RVVB-rapport. Hierdoor raken kerntaken in het geding. De bestuurders verdrinken in het werk van alledag en komen niet toe aan onderwerpen als verduurzaming van de accommodatie en innovatie van het sportaanbod om de afkalving te stoppen.


Daag vrouwen en jongeren uit om bestuursfuncties op te pakken


Volgens NOC*NSF telde Nederland in 2003 27.896 sportverenigingen. In 2021 waren het er nog 22.611. Een daling van bijna twintig procent. Om deze ontwikkeling te keren doet het RVVB-rapport een aantal aanbevelingen. Ten eerste is het zaak dat meer leden (met name vrouwen en jongeren) worden uitgedaagd om bestuursfuncties op te pakken. Hiervoor kan een landelijke campagne worden opgestart. Cao’s zouden ruimte kunnen bieden voor het uitvoeren van vrijwilligerswerk, oppert het RVVB. Daarnaast pleit het RVVB ervoor om aan sportverenigingen ruimhartig energiesteun te verlenen. De reserves worden momenteel opgegeten door de stijgende energieprijzen en de inflatie. Gemeenten zouden financiële experts kunnen inzetten om verder onderzoek te doen naar de financiële kwetsbaarheid van alle sportverenigingen en daar lokaal subsidie- en ondersteuningsbeleid op aan kunnen passen.


U kunt het hele rapport van het RVVB hier downloaden.

Meer faillissement nieuws
Holy Moly Pizza kan weer op pad twinklemagazine.nl | vrijdag 14 juni 2024
Nieuwe faillissementen van 13 juni 2024 Van de redactie | donderdag 13 juni 2024
Welling's Vloeren in staat van faillissement wonen360 | donderdag 13 juni 2024
SPRUIT eten & drinken in Het Kruispunt failliet verklaard barendrecht nu | donderdag 13 juni 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland