Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Kredietverzekeraar waarschuwt voor 79% toename van faillissementen

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  30 maart 2023
Volgens de nieuwste prognoses van kredietverzekeraar Atradius zal Nederland geconfronteerd worden met een opmerkelijke toename van het aantal faillissementen. In vergelijking met vorig jaar zal het aantal bankroeten met maar liefst 79 procent toenemen in 2023. Deze ontwikkeling wordt vooral toegeschreven aan het einde van de coronasteun van de overheid vorig jaar, wat heeft geresulteerd in het omvallen van een deel van de bedrijven die deze steun kregen om overeind te blijven.

Volgens het rapport van Atradius is deze situatie nog niet voorbij. In 2024 wordt namelijk ook een toename van het aantal faillissementen met 21 procent verwacht.

Terug naar normaal niveau

De kredietverzekeraar wijst er echter op dat Nederland met deze stijging eigenlijk terugkeert naar een normaal niveau van faillissementen, vergelijkbaar met landen als Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Tijdens de coronacrisis vielen in ons land namelijk opvallend weinig bedrijven failliet dankzij ruimhartige steunmaatregelen. Het aantal faillissementen daalde in Nederland in 2020 en 2021 met respectievelijk 17 en 41 procent. Maar in 2022 was er al weer een lichte stijging en dit jaar wordt een flinke stijging verwacht.

Grote financiële uitdagingen

Volgens econoom Theo Smid van Atradius zullen bedrijven dit jaar te maken krijgen met grote financiële uitdagingen als gevolg van de combinatie van de sterk gestegen energieprijzen, de hoge rente en de economische teruggang als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Hoewel de situatie zorgwekkend is, wijst Smid er tegelijkertijd op dat het aantal faillissementen dit en volgend jaar nog steeds lager zal zijn dan in 2013, toen er een piek was in het aantal bedrijven dat noodgedwongen moest sluiten. Atradius verwacht in 2023 4300 faillissementen en 5300 in 2024. Terwijl in 2013 het aantal faillissementen piekte tot 12.500.

Wereldwijde toename

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd zal het aantal faillissementen in 2023 stijgen. Naar verwachting zal er sprake zijn van een toename van bijna 50 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

 

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 24 juli 2024 Van de redactie | woensdag 24 juli 2024
Eetcafés van De Lachende Koe failliet verklaard Waldnet | woensdag 24 juli 2024
Faillissement van Vloerloods aangevraagd na moord op eigenaar Van de redactie | woensdag 24 juli 2024
Weer houtbewerker in problemen interieurjournaal | dinsdag 23 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland