Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Tuchtklachten curator van failliete energieleverancier gegrond verklaard

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  28 maart 2023
De tuchtklachten waren ingediend door de curator in het faillissement van energieleverancier Robin Energie, die gericht was op klanten die in de schuldsanering zaten of anderszins bekend waren met schuldhulpverlening. De curator stapte naar de Accountantskamer en voerde daar aan dat de RA een samenstellingsopdracht voor verslagjaar 2016 aanvaard had voor Robin Energie en twee gelieerde BV’s, terwijl hij wist dat voor de bedrijven een controleverplichting gold en zij zich aan de controleplicht zouden onttrekken. Ook werden er materiële fouten gemaakt in de jaarrekeningen, aldus de curator.
Gerelateerde dossiers:

De Accountantskamer is van mening dat de laatste klachtonderdelen ongegrond zijn. Er kan namelijk niet worden vastgesteld of de houding van de RA tijdens een gesprek met de curator van dien aard is dat dit tuchtrechtelijk verwijtbaar is geweest. Ook het klachtonderdeel over niet-integer handelen is volgens de Accountantskamer onvoldoende onderbouwd om tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen aan te nemen.

Gegrond verklaarde klachtonderdelen

De andere klachtonderdelen worden wel gegrond verklaard. De Accountantskamer legt aan de RA de maatregel van tijdelijke doorhaling voor de duur van zes maanden op. Door een samenstellingsopdracht te aanvaarden, terwijl het duidelijk was dat de BV’s geen controleopdracht zouden verstrekken, heeft hij laakbaar gehandeld. Ook heeft de RA onzorgvuldig gehandeld omdat er materiële fouten zijn gemaakt in de jaarrekeningen. Hierdoor is een jaarrekening in het maatschappelijk verkeer verspreid waarvan niet kan worden gezegd dat deze getrouw, duidelijk en stelselmatig de grootte van het resultaat van het boekjaar van de onderneming weergeeft.

De AA was weliswaar geen tekenend accountant voor de samenstellingsopdracht, maar de Accountantskamer rekent het hem zwaar aan dat hij niet open en eerlijk is geweest over zijn verantwoordelijkheid in het samenstellingsdossier. Daardoor moeten hem de verwijten die de RA gemaakt worden net zo zwaar aangerekend worden, vindt de tuchtrechter. De tuchtklacht tegen een andere AA wordt ongegrond verklaard.

Faillissement Robin Energie

De tuchtklachten waren ingediend door de curator in het faillissement van energieleverancier Robin Energie, die gericht was op klanten die in de schuldsanering zaten of anderszins bekend waren met schuldhulpverlening. De energieleverancier en een gelieerde BV werden in 2019 failliet verklaard op verzoek van de Belastingdienst, het faillissement van de derde BV volgde op eigen aangifte. Er werd een curator aangesteld voor de drie failliete BV’s gezamenlijk.

Meer nieuws over dit onderwerp
Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 30 november 2023 Van de redactie | donderdag 30 november 2023
Fur-Textiles Nederland BV failliet verklaard wonen360 | donderdag 30 november 2023
Nieuwe faillissementen van 29 november 2023 Van de redactie | woensdag 29 november 2023
Forum voor Democratie bv technisch failliet Henk Hanssen | woensdag 29 november 2023
In 2023 gingen al 25 zonne-energiebedrijven failliet Henk Hanssen | woensdag 29 november 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland