Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Doorstart Scotch & Soda: Amerikaanse bedrijf neemt failliet modemerk over

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  27 maart 2023
Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda heeft een doorstart gemaakt na overname door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit, waaronder sportmerk Hurley. Het faillissement van Scotch & Soda werd veroorzaakt door de lockdowns tijdens de coronapandemie en de daaropvolgende energiecrisis en hoge inflatie. Ook werd het bedrijf mogelijk getroffen door expansiedrift en een te grote focus op luxe, waardoor het bedrijf moeite had om zich aan te passen aan de onzekere economische vooruitzichten.

Scotch & Soda zal na de overname in 'geselecteerde markten' actief blijven, waaronder Nederland, volgens curator Jasper Berkenbosch. Het is echter nog niet bekend op welke markten en hoeveel werkgelegenheid er precies behouden blijft. Berkenbosch meldt wel dat 'een vrij grote groep werknemers' hun baan zal behouden.

Succesvol modemerk

Scotch & Soda is een Nederlands modemerk dat werd opgericht in 1985. Het bedrijf werd aanvankelijk zeer succesvol en werd in 2011 overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital. Naar verluidt ging het bedrijf failliet door de coronapandemie en de daaropvolgende economische crisis, gecombineerd met een te grote focus op luxe en expansie.

Het bedrijf heeft ongeveer 2000 medewerkers, waarvan 800 in Nederland werkzaam zijn op het hoofdkantoor en in de 30 Nederlandse winkels. De kleding van het merk wordt in ongeveer 7000 winkels wereldwijd verkocht.

Doorstart dankzij Bluestar Alliance

Het Amerikaanse Bluestar Alliance heeft een portefeuille van diverse modemerken in beheer. Het bedrijf zegt over de kennis en het netwerk te beschikken om een niche-merk tot een zichtbaar wereldwijd lifestyle-merk te maken, terwijl het merkerfgoed en de merkwaarde behouden blijven. Bluestar-directeur Ralph Gindi benadrukt dat Scotch & Soda een chique en eigentijds lifestylemerk is dat staat voor de vrije geest van Amsterdam. Volgens hem zal het merk als zodanig ook in de toekomst worden herkend door consumenten over de hele wereld.

Na het faillissement van de Nederlandse tak van Scotch & Soda was er volgens curator Berkenbosch veel interesse in een doorstart. Het voorstel van Bluestar Alliance werd echter als de beste deal beschouwd. De afronding van de overname wordt in de komende weken verwacht. Pas dan zal definitief duidelijk worden in welke markten Scotch & Soda actief blijft en hoeveel banen er zullen verdwijnen.

Meer nieuws over dit onderwerp

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland