Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Kaag waarschuwt: waakzaamheid geboden na val Credit Suisse en SVB

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  23 maart 2023
Sigrid Kaag, de Nederlandse Minister van Financiën, waarschuwt voor mogelijke financiële onrust na de val van Credit Suisse en de Silicon Valley Bank in Amerika. Hoewel ze momenteel geen Europese bankencrisis voorziet, benadrukt ze dat het onmogelijk is om een toekomstige crisis te voorspellen, zo vertelde ze aan BNR.

Sneeuwbaleffect

Kaag vergelijkt de situatie met de Amerikaanse banken met een sneeuwbaleffect, dat potentieel ook over kan slaan naar Europa. "We hebben dit met grote zorgen aangekeken", aldus Kaag. Ze benadrukt wel dat de Amerikaanse situatie anders is dan die van Europa. "De Amerikanen hebben direct en snel gehandeld. We wisten ook dat de risicoafdekking van die banken eerder al verlaagd werd." De verlaging van de risicoafdekking werd ingeleid door voormalig president Donald Trump en kreeg ook steun van de Democraten, zo merkt Kaag op. "Het was een breed gedragen beslissing."

Zorgelijke situatie

Kaag vindt het dan ook zorgelijk dat een Europese systeembank nu wankelt en daadwerkelijk omvalt. Credit Suisse had volgens haar een "hele lijst" aan zaken die niet op orde waren en de integriteit van de bank raakten. Hoewel de Zwitsers snel handelden en er een deal met UBS werd gesloten in plaats van een resolutie, is het een situatie die voorkomen moet worden.

Waakzaamheid geboden

Hoewel uit buffers, kapitaaleisen en stresstesten blijkt dat de financiële situatie in Europa nog altijd goed is, moeten we volgens Kaag waakzaam blijven. Een toekomstige crisis is immers nooit te voorspellen, zo benadrukt ze. "Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft dat ook bevestigd. We mogen de Nederlandse belastingbetaler hier niet voor laten opdraaien." Het is daarom belangrijk dat we alert blijven en ons blijven inzetten om de financiële sector gezond te houden.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland