Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Toch weer nieuwe ontslagronde Amazon

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  21 maart 2023
Amazon, het Amerikaanse bedrijf dat bekendstaat om zijn webwinkel en clouddiensten, heeft aangekondigd dat er wereldwijd nog eens 9.000 banen verdwijnen in de komende weken. Dit is de tweede grote ontslagronde bij de techgigant na de aankondiging in januari dat 18.000 werknemers hun baan zouden verliezen. De nieuwe ontslagronde zal vooral de clouddienst AWS, de advertentietak en streamingdienst Twitch treffen.

Amazon heeft wereldwijd 1,6 miljoen werknemers, waardoor de duizenden banen die verdwijnen slechts een fractie vormen van het totale personeelsbestand. Topman Andy Jassy maakte het nieuws bekend in een e-mail aan het personeel.

Tegenvallende jaarcijfers

Jassy legt in zijn bericht uit dat het een moeilijke beslissing was, maar dat het de beste beslissing is voor het bedrijf op de lange termijn. Net als andere grote techbedrijven zit Amazon, na jaren van winstgroei, in een turbulente periode met tegenvallende jaarcijfers.

Hoewel Amazon tijdens de coronapandemie veel nieuwe medewerkers heeft aangenomen vanwege de toename van online bestellingen, is er sinds 2021 een dalende lijn in de winsten, mede door economische tegenwind. In 2022 sloot Amazon zelfs af in het rood, terwijl de andere vier grote techbedrijven nog steeds vele tientallen miljarden winst per jaar maken.

Gevolgen voor Nederland

Bij de vorige ontslagronde waren nog niet alle teams klaar met hun analyses, en daarom heeft Amazon gewacht met het bekendmaken van het nieuwe massaontslag. Volgens Jassy is er nu voor gekozen om de getroffen werknemers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.

Amazon heeft in Nederland een bezorgcentrum bij Schiphol, waar tussen de 150 en 200 mensen werken. Het is nog niet duidelijk of deze ontslagronde gevolgen heeft voor de medewerkers daar. Vakbond FNV zal zich inzetten voor de belangen van de werknemers in Nederland.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 9 juni 2023 Van de redactie | vrijdag 9 juni 2023
Nieuwe faillissementen van 8 juni 2023 Van de redactie | donderdag 8 juni 2023
Nieuwe faillissementen van 7 juni 2023 Van de redactie | woensdag 7 juni 2023
Meer faillissementen in mei; horeca spant de kroon Van de redactie | woensdag 7 juni 2023
IoT service provider Hiber krijgt voorlopige surseance dutchitchannel.nl | woensdag 7 juni 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland