Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Kledingmerk Scotch & Soda heeft faillissement aangevraagd

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  21 maart 2023
Kledingmerk Scotch & Soda heeft het faillissement aangevraagd voor de activiteiten in Nederland. Het nieuws kwam als een verrassing voor velen, gezien het feit dat het merk de afgelopen jaren flink is gegroeid en een recordomzet van 342,5 miljoen euro heeft geboekt. Met 253 vestigingen wereldwijd, waarvan 32 in Nederland, is Scotch & Soda een belangrijke speler in de modewereld.

Coronapandemie

De financiële problemen zijn voornamelijk veroorzaakt door de coronapandemie en de daaropvolgende energiecrisis en hoge inflatie. Dit heeft geleid tot "ernstige cashflowproblemen", aldus het bedrijf in een persbericht. Volgens curator Jasper Berkenbosch kan ook de uitbreiding in het buitenland een rol hebben gespeeld bij de financiële problemen. Het bedrijf opende de afgelopen jaren flagshipstores over de hele wereld, wat aanvankelijk succesvol leek te zijn. Maar het huidige boekjaar, dat tot april loopt, laat helaas een verlies zien.

Zware klap

Berkenbosch is momenteel op zoek naar een kandidaat om de Nederlandse activiteiten over te nemen. Tijdens deze zoektocht blijven de 32 vestigingen in Nederland open. Scotch & Soda, opgericht in 1985, heeft ongeveer 2000 medewerkers, waarvan 800 in Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam.

Het nieuws van het faillissement is een zware klap voor het Nederlandse modemerk. Berkenbosch beschrijft het als een "bittere pil". Hij benadrukt dat Scotch & Soda een echt Nederlands merk is met een creatief hart en wereldwijd actief is. Het faillissement heeft geen gevolgen voor de ruim tweehonderd buitenlandse vestigingen van het bedrijf, met winkels in onder meer Engeland, Italië, Frankrijk, China en de Verenigde Staten.

Sun Capital

Sinds 2011 is Scotch & Soda eigendom van de Amerikaanse investeerder Sun Capital, die eerder eigenaar was van V&D. Tot 2019 stond Dirk-Jan Stoppelenburg aan het roer bij Scotch & Soda, waarna Frederick Lukoff de CEO werd. Het was zijn taak om de omzet weer te laten groeien, onder meer door uitbreiding in het buitenland. Helaas heeft dit niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Meer nieuws over dit onderwerp

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland