Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Failliete Apeldoornse brouwerij De Vlijt blijft definitief dicht,

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  17 maart 2023
De Apeldoornse brouwerij De Vlijt, bekend van het speciaalbier Veluwse Schavuyt, blijft definitief gesloten. De curator heeft zijn pogingen om het bedrijf te verkopen aan een partij die het wilde doorstarten, gestaakt en zet in plaats daarvan de ketels en andere bezittingen te koop. Enkele grondleggers van de brouwerij hebben zich nog niet bij deze beslissing neergelegd.

Schuld van bijna kwart miljoen

In december vroegen Davoud Mirbagheri, de grootste aandeelhouder, en directeur Jan Brouwers het faillissement aan, omdat de situatie uitzichtloos was geworden door een schuld van ongeveer een kwart miljoen euro aan de Belastingdienst en de gemeente Apeldoorn als gevolg van twee coronajaren.

Doorstart niet haalbaar

De grondleggers waren van mening dat een doorstart kansrijk was als na het faillissement met een schone lei kon worden begonnen. Zij deden curator Bavo König dan ook een overnamebod. Uiteindelijk toonden meer dan tien partijen interesse in een overname. Tot vorige week was König nog in gesprek met één partij, maar inmiddels heeft hij de conclusie getrokken dat een doorstart niet haalbaar is.

Verkoop bezittingen brengt meer op

Volgens de curator is er meer nodig dan alleen de koopsom om de brouwerij weer in bedrijf te krijgen, en was het te onzeker hoe snel dat terugverdiend kon worden. Op grond van het taxatierapport denkt hij dat het los verkopen van alle bezittingen meer opbrengt voor de schuldeisers dan het bod van de oorspronkelijke eigenaren. De Schavuyt, het auteursrecht van het succesbier, wordt niet mee verkocht. Het juridisch hoort de Schavuyt niet tot de boedel, denkt de curator.

Investeerders staan nog steeds open voor een doorstart

Mirbagheri en twee andere oorspronkelijke investeerders staan nog steeds open voor een doorstart. Voor hen was winst maken met De Vlijt nooit het doel en werd er sinds de start ook nooit dividend uitgekeerd. Zij zijn nog steeds in gesprek over de mogelijkheid om een totaalbod uit te brengen als de brouwerij wordt geveild.

De Stichting Vrienden van de Schavuyt reageerde ‘flink teleurgesteld’ op het nieuws van de curator en hield nog een sprankje hoop op een goede afloop voor de brouwerij.

Meer nieuws over dit onderwerp

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland