Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Bestuurders failliet zorgbedrijf weigeren 1.5 miljoen terug te betalen

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  15 maart 2023
Twee voormalige bestuurders van het failliete zorgbedrijf Ontzorgd Wonen weigeren uit eigen zak een bedrag van 1,5 miljoen euro terug te betalen aan een belangrijke investeerder van het bedrijf. De investeerder, Sjan van Ettekhoven van SvE Group, spande een rechtszaak aan tegen Timothy Kapteijn en Joris van Wijk omdat hij vond dat zij hoogstpersoonlijk verantwoordelijk waren voor de kosten die volgens hem onterecht waren opgedraaid rond het faillissement van Ontzorgd Wonen.

Volgens de rechter zijn de bestuurders hun verplichtingen niet nagekomen en moeten zij nu 1,5 miljoen euro terugbetalen aan de investeerder. Kapteijn en Van Wijk zijn echter van mening dat zij niet als enigen verantwoordelijk zijn voor de financiële problemen van het zorgbedrijf en hebben aangekondigd in beroep te gaan.

Subsidiegeld verdwenen

Het faillissement van Ontzorgd Wonen leidde tot de sluiting van meerdere tehuizen in Nederland, maar de locatie in Heino werd ternauwernood gered. De investeerder had bij de overname van diverse locaties afgesproken dat er altijd voldoende geld in kas aanwezig zou zijn om te voorkomen dat er geld zou worden weggesluisd en dat Ontzorgd Wonen zomaar om zou vallen.

Het bleek echter dat Ontzorgd Wonen maandenlang onterecht overheidsgeld ontving dat voor het Franse zorgbedrijf Korian was bedoeld. Het geld verdween in de bedrijfsvoering van Ontzorgd Wonen en er ontstond een tekort van zo’n 1,5 miljoen euro. Korian eiste het geld terug van de investeerder, maar deze had het faillissement van Ontzorgd Wonen al aangevraagd en er viel geen geld meer te halen.

Hoger beroep

Advocaat Wouter Kortweg van Kapteijn en Van Wijk laat weten dat zij in hoger beroep gaan omdat zij het niet eens zijn met de uitspraak van de rechter. De investeerder heeft na de uitspraak contact opgenomen met de bestuurders om te praten over een mogelijke schikking.

Volgens Sacha Krekel, de advocaat van de investeerder, staat Van Ettekhoven altijd open voor een oplossing en wil hij de bestuurders niet helemaal kapot maken. De partijen zijn in gesprek over een mogelijke schikking waarbij reële uitgangspunten worden gehanteerd. Krekel verwacht niet dat het hoger beroep zal leiden tot een andere uitslag dan de huidige uitspraak.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland