De afgelopen jaren waren niet gemakkelijk voor de horeca, ondanks de vele zonuren. Veel zomermaanden waren de deuren van terrassen gesloten of alleen toegankelijk met een QR-code. Het terras en het café mochten niet vol zitten, en er moest aan sociale distantie worden gedaan. Maar hoe zit het met 2023? Wordt dit het jaar van het herstel van de alcoholmarkt en de horeca?
De terrassen zitten weer vol
Het is weer toegestaan om op vrijdagavond met vrienden op het terras te zitten en te genieten van een drankje. We mogen weer met z’n allen aan één tafel en dansen in de danceparty’s. Dit betekent natuurlijk ook dat de verdiensten van de horeca deze zomer weer terug zijn op het oude niveau. Maar is dit genoeg om de sector te herstellen?
De omzet stijgt weer
Veel horecaondernemers zijn licht positief over het komende jaar. In 2022 is de omzet weer gestegen ten opzichte van 2019 en komen er weer inkomsten binnen waarmee de kosten van de coronajaren kunnen worden gedekt. Toch zijn er nog veel problemen als gevolg van de coronacrisis.
De problemen van de inflatie
Nederland kampt met torenhoge inflatie en ook de horecasector merkt dit. De inflatie is een gevolg van de euro’s en dollars die werden geprint in de coronajaren. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft dit nog verder aangezwengeld. De sancties die het Westen Rusland oplegde en het uitschakelen van de gasleidingen naar Europa hebben een desastreus effect op de Europese economie: energiekosten stijgen de pan uit.
Te dure prijzen aan de bar
Het is dan ook niet gek dat een biertje anno 2023 soms wel 3,50 zal kosten. Stamgasten die normaal gesproken een heerlijk, koud glas bruine rum zouden nemen bij hun avondeten, laten dit nu even achterwege. Mensen zijn meer geneigd om alcohol in de winkel te kopen en thuis te drinken omdat dit goedkoper is. De horeca zal dit waarschijnlijk merken: de inflatie kan desastreus zijn.
Er is nog veel onzeker
Het blijft nog steeds onzeker wat de toekomst zal brengen voor de horeca. Zouden er weer bepaalde coronamaatregelen ingevoerd worden? Het lijkt er momenteel niet op. Er zijn echter nog steeds serieuze financiële problemen bij veel horecaondernemers als gevolg van de afgelopen twee jaren. Één op de zeven ondernemers in de horeca heeft zelfs een schuld die zo groot is dat er eigenlijk geen uitweg meer lijkt te zijn. Het is daarom te verwachten dat er de komende jaren veel cafetaria's, cafés, koffiehuizen en restaurants failliet zullen gaan en hun deuren zullen moeten sluiten.