Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Bakker bakt midden in de nacht brood om faillissement te voorkomen

Door:
Henk Hanssen
  |  18 januari 2023
De geëxplodeerde energietarieven hebben al menige bakker tot wanhoop gedreven. Alleen al in Noord-Holland gingen eind vorig jaar drie grote bakkerijketens failliet. In het Gelderse Eibergen probeert een bakker vechtend tegen de slaap zijn lippen boven water te houden. Hoe? Hij bakt zijn brood wanneer het energietarief het laagst is: in het holst van de nacht.

Wordt bakker Remy Ooink de Ondernemer van het Jaar 2023?


Tuurlijk, het jaar is nog piepjong maar toch durf ik nu al iemand te nomineren voor de verkiezing Ondernemer van het Jaar 2023. Op voorwaarde dat hij straks in staat is naar de prijsuitreiking te komen en onderwijl zijn ogen open te houden. Want op dit moment heeft Remy Ooink, een gedreven ondernemer die in het Gelderse Eibergen een Bakker Bart bestiert, luciferhoutjes nodig om zijn oogleden te stutten. Bakker Remy is moe. En niet alleen omdat hij een net getrouwde jonge vader is.


Energietarieven bakker stijgen met 350 procent


Wél omdat Ooink knokt voor zijn zaak. Bijna letterlijk tot hij erbij neervalt. Volgens normale bedrijfseconomische wetten had Ooink al failliet moeten zijn. Zijn energiekosten zouden per 1 januari van dit jaar omhoogschieten van achttiendduizend naar tachtigduizend euro, een stijging van bijna 350 procent. Maar Ooink weigerde zijn handtekening onder dit doodvonnis te zetten. In plaats van een nieuw contract te tekenen, ging hij energie afnemen op basis van (zeer) variabele tarieven die worden bepaald door vraag en aanbod.


Bakker bakt zes dagen per week om drie uur ’s nachts


‘Ik heb een app op de smartphone waarop ik 24 uur van tevoren kan zien wanneer de stroom het goedkoopst is,’ vertelt de bakker tegen De Gelderlander. ‘Vaak is dat midden in de nacht, omdat de vraag dan klein is. Dat betekent dat ik nu zes dagen in de week soms midden in de nacht om drie uur sta te bakken.’ Tijdens Ooinks nieuwe werkuren is de stroom tot vier keer goedkoper. Ook dankzij investeringen in een hogesnelheidsoven – die de panini’s en pizza’s een stuk sneller bakt – en een grote zuinige broodoven die zo is geconstrueerd dat hij ook de zaak verwarmt, weet de bakker de kosten verder te drukken.


Winkelprijzen gelijk gebleven


Hoewel zijn inkoopkosten met tien procent omhooggingen en hij ook meer loon kwijt is aan zijn dertien medewerkers, heeft Ooink tot nu toe zijn winkelprijzen gelijk weten te houden. In september vorig jaar dacht hij nog dat een faillissement onvermijdelijk was, inmiddels verwacht hij dit jaar door te kunnen komen. ‘Hoe lastig het ook is, ik blijf ondernemen,’ aldus de gedreven ondernemer tegen de krant.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland