Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Grootste stoffenwinkel van Nederland plotseling failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  4 januari 2023
Jan Sikkes, naar eigen zeggen de grootste stoffenwinkel van Nederland met vestigingen in onder meer Apeldoorn, Zwolle en Haarlem, is onverwacht failliet verklaard. Voor de medewerkers die waren opgetrommeld om op het hoofdkantoor te verschijnen was het even slikken: ze kregen geen oliebol maar een faillissementsvraag voor hun kiezen.

Geen champagne maar faillissement voor personeel Jan Sikkes

Voor de 69 medewerkers van stoffenhandel Jan Sikkes begon het nieuwe jaar wel erg wrang. Op verzoek van directeur Jan Sikkes waren ze bijeengekomen in het hoofdkantoor in Sneek. Maar in plaats van een glas champagne en een gloedvolle speech, kregen de personeelsleden een hele andere boodschap te horen. Sikkes meldde dat het einde oefening was. Hij zou zelf het faillissement aanvragen. Zo gezegd, zo gedaan: nog die middag sprak de rechtbank in Leeuwarden het faillissement uit.

Jan Sikkes, familiebedrijf uit 1934, failliet

Voor de medewerkers komt het bericht als een schok. Jan Sikkes is allesbehalve een nieuwkomer met een hoog risicoprofiel: het negentig jaar oude familiebedrijf werd in 1934 opgericht in Sneek door de gelijknamige voorvader van de huidige directeur. Via een overname en autonome groei wist het bedrijf geleidelijk uit te breiden naar tien vestigingen in onder meer Apeldoorn, Assen en Haarlem. In 2017 werd het laatste filiaal in Amersfoort geopend. Jan Sikkes had een trouwe klantenkring en ging er prat op ‘al bijna een eeuw garant te staan voor goede service, hoogwaardige kwaliteit en het grootste assortiment stoffen en accessoires’.

Oorzaak plotselinge faillissement Jan Sikkes nog niet duidelijk

Omdat Jan Sikkes voor een belangrijk deel dreef op fysieke winkels (‘stoffen moet je voelen’) lijkt de onderneming flink last te hebben gehad van de coronamaatregelen. In 2021 nam de omzet met ongeveer vier ton af en kwam het resultaat uit op een verlies van 1,7 miljoen euro. Welke omstandigheden precies tot het faillissement hebben geleid, is nog niet duidelijk. Jaap van der Meulen, de net benoemde curator van Alderse Baas Advocaten uit Joure, verklaarde in de media dat hij nog geen kans had gezien met ‘de heer Sikkes’ te spreken of om de stukken te bestuderen.

Meer nieuws over dit onderwerp
Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 28 februari 2024 Van de redactie | woensdag 28 februari 2024
Sterrenrestaurant dreigt in Maas te verzuipen Henk Hanssen | woensdag 28 februari 2024
Nog geen zicht op doorstart voor fabrikant van zonnepanelen Exasun solarmagazine.nl | dinsdag 27 februari 2024
Faillissement dreigt voor Beluga Loves You rtv maastricht | dinsdag 27 februari 2024
Geen doorstart voor Donna Fashion B.V. Fashion United | dinsdag 27 februari 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland