Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

‘Solide’ biotechbedrijf van DSM, CSM en TU Delft plotseling failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  30 november 2022
Niemand weet precies hoe het kan maar opeens is BPF, het prestigieuze biotechbedrijf van TU Delft, DSM en CSM, failliet verklaard. De Bioprocess Pilot Facility (BPF) was een innovatieve proeffabriek waar biologische processen op haalbaarheid werden onderzocht. Het onverwachte faillissement komt hard aan. Het is een ‘zeer onverwachte en gevoelige situatie,’ aldus een van de veertig medewerkers.

Failliet BPF brengt circulaire economie verder weg

De vergroening en verduurzaming van Nederland zal weer een tikje langzamer verlopen. Met het faillissement van de Bioprocess Pilot Facility verdwijnt een wereldwijd toonaangevend centrum dat onderzoek deed naar toepassingen die de circulaire economie dichterbij kunnen brengen. Zo werkte BPF aan de toepassing van mycelium (wortels en schimmeldraden van paddenstoelen) als grondstof voor duurzaam textiel en aan de inzet van feromonen van insecten om het gebruik van giftige pesticiden terug te dringen.

Veelbelovend krioelende enzymen

Bijzonder aan de op de biotech campus van de TU Delft gevestigde BPF was de grote betrokkenheid van het bedrijfsleven. De proeffabriek werd in mei 2012 opgericht als een joint venture van de TU Delft en twee giganten uit de voedingsmiddelenindustrie, DSM en CSM. Participatie van deze multinationals moest garanderen dat studenten en onderzoekers zich niet zouden gaan blindstaren op een schaaltje met enzymen die veelbelovend krioelen in een soepje van compost en varkensmest.

BPF specialiseerde zich in opschalingsprocessen voor de bio-toepassingen

Experimenten met een uitgekiend zakelijk oog bekijken, dát was het idee. Is deze techniek economisch haalbaar? Hoe kun je het opschalen? BPF was ook toegankelijk voor andere bedrijven, instituten en universiteiten die onderzoek wilden doen naar dergelijke opschalingsprocessen. Aan investeerders geen gebrek: onder meer de EU, de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Delft, Rotterdam en Den Haag en verschillende ministeries staken er geld in.

BPF vroeg zelf het faillissement aan

Hoe een hoogwaardige, door allerlei overheden gesubsidieerde faciliteit failliet kan gaan in een tijd waarin de wereldeconomie is gefocust op verduurzaming is voor velen een raadsel. Het is een ‘zeer onverwachte en gevoelige situatie,’ zegt een van de veertig medewerkers tegen RTL Nieuws. In dagblad De Limburger houdt een woordvoerder van grootaandeelhouder DSM het erop dat het bedrijf er alles aan heeft gedaan. ‘Het bleek echter niet mogelijk om er een kostenneutrale business van te maken.’ BPF heeft het faillissement zelf aangevraagd.

Meer nieuws over dit onderwerp
Bioprocess Pilot Facility is failliet Food Holland | 29-11-2022
Meer faillissement nieuws
Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet Accountant.nl | vrijdag 8 december 2023
Nieuwe faillissementen van 7 december 2023 Van de redactie | donderdag 7 december 2023
Nieuwe faillissementen van 6 december 2023 Van de redactie | woensdag 6 december 2023
Viaplay met Max Verstappen-snelheid op weg naar faillissement Henk Hanssen | woensdag 6 december 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland