De gestegen energieprijzen, torenhoge inflatie én de verhoging van het minimum loon zijn voor ambachtelijke bakkers een dodelijke cocktail. Veertig tot zestig procent van hen dreigt begin volgend jaar failliet te gaan, waarschuwt Arend Kisteman, voorzitter van de Nederlandse Brood- en Banketbakkersvereniging.
Een brood zou zes euro moeten kosten
Zes euro voor een brood? Ja, om alle gestegen kosten door te berekenen en ook nog een centje over te houden, is dat zo ongeveer de prijs die een bakker eigenlijk zou moeten vragen. Maar omdat de klant dit niet zal accepteren, hebben de warme bakkers het tot dusver bij bescheiden prijsverhogingen gehouden. Dit jaar werd brood zo’n veertig cent duurder. Maar nu de gascrisis blijft voortduren, raken steeds meer ambachtelijke bakkers in nood.
‘Zo blijft er geen bakker meer over’
Afgelopen maandag luidde Arend Kisteman, voorzitter van de Nederlandse Brood- en Banketbakkersvereniging (NBOV), de noodklok. In een radio-interview met Sven Kockelmann stelde hij zelfs dat de ambachtelijke bakker in de straat binnen afzienbare tijd zal verdwijnen. ‘Op een januari lopen de meeste energiecontracten af en moeten er nieuwe afgesloten worden. Als het doorgaat zoals nu, zal dat voor de meesten het einde zijn. Diegene die de contracten moeten verlengen, gaan waarschijnlijk omvallen.’
Bakkersbond begint actie om massafaillissement te voorkomen
Kisteman schat dat vijftienhonderd bakkers, veertig tot zestig procent van het totaal, het niet gaan redden. Ook zijn eigen bedrijf, De Stadsbakker in de Zwolse binnenstad, zal de winkeldeur moeten sluiten. Om de bakkerswereld te behoeden voor een massaal faillissement is de NBOV een actie gestart. Onder het motto ‘Wij verkopen niet graag gebakken lucht’ waarschuwt de bakkersbond dat de bakker ‘de 10x hogere kosten’ niet meer kan betalen. De energiekosten móeten omlaag en de verhoging van het minimumloon is evenmin acceptabel. ‘We roepen Den Haag op om met een oplossing te komen.’