Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Wereldberoemd warenhuis voor zeebonken failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  10 augustus 2022
Zeelieden die Rotterdam aandoen zullen het gaan missen, de bezoekjes aan een warenhuis waar ze als heuse vips werden ontvangen. Botlek Stores, een op alle zeven zeeën bekende, al meer dan zestig jaar bestaande winkel die zich speciaal richtte op de zeeman, is failliet verklaard.
Gerelateerde dossiers:

Botlek Stores: wereldwijd het bekendste winkelmerk van Nederland

Weleens gehoord van Botlek Stores? Grote kans van niet. Toch is dit van alle Nederlandse winkelnamen vermoedelijk het merk dat wereldwijd de meeste bekendheid geniet. Botlek Stores is bekender dan Albert Heijn, beroemder dan HEMA en befaamder dan de Bijenkorf. In bepaalde kringen dan, die van de zeelieden om precies te zijn. Varensgasten die er een maandenlange reis op hadden zitten, werden er als vips ontvangen. Botlek Stores haalde hen met een busje bij hun schip op en leverde hen daar na een bezoek aan de winkel ook weer af. Botlek Stores was ook niet zomaar een winkel. Het was een zaak met een missie.

Botlek Stores: van Filipijnse maïssnacks tot opblaaspoppen

‘Het leven aan boord is niet altijd gemakkelijk en plezierig. Na weken op zee verdien JIJ wat funshopping, gametijd en lekkere snacks en drankjes in een leuke omgeving,’ zo luidde de filosofie van het warenhuis dat was toegesneden op de behoeften van de zeeman. Je kon er speakertjes en vape sets krijgen maar ook grote spullen zoals koffers, elektrische gitaren, boor- en zaagmachines. Voor mannen die nog iets voor hun liefje wilde kopen lagen er gouden sieraden in de vitrine; voor de zeebonk die de eenzaamheid wilde verdrijven waren er opblaaspoppen. De vele Filipijnse klanten vonden hun geliefde maïssnack Boy Bawang in de schappen. En Oost-Europeanen grepen niet mis als ze hun favoriete wodkamerk zochten.

Botlek Stores geveld door coronacrisis

Op hun Facebookpagina publiceerden de medewerkers van Botlek Stores reeksen foto’s van hun klanten. Beladen met tassen en souvenirs poseren honderden bemanningsleden grijnzend voor de camera. ‘Happy Customers, we are happy to see you guys back in our store!’ staat erbij. En terugkomen, dat deden ze. Tientallen jaren lang. Botlek Stores, in 1959 opgezet door Hendrik Dekker, groeide uit tot een begrip in de maritieme wereld. In de jaren tachtig nam Dekkers zoon Peter de zaak over. In 2019 werd Bas van Poppel de nieuwe eigenaar. Van Poppel had de pech dat hij meteen de coronacrisis voor zijn kiezen kreeg. Daardoor was het de zeelieden niet langer toegestaan het schip te verlaten.

Faillissement Botlek Stores aangevraagd door personeel

Botlek Stores bezorgde de bestellingen ook maar de bezoekjes aan de winkel, waar de klanten een praatje konden maken en een drankje kregen voorgezet, zorgden juist voor extra aandacht en omzet. De rechtbank in Rotterdam heeft het faillissement op twee augustus uitgesproken. Het faillissement is aangevraagd door het personeel dat hierdoor aanspraak kan maken op de loongarantieregeling van het UWV. Justin de Vries van het Rotterdamse advocatenkantoor LVH is benoemd tot curator. Bij de twee vestigingen van Botlek Stores werkten circa twintig mensen.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland