Actuele informatie over faillissementen en surseances

Surinam Airways is te berooid om nog te kunnen vliegen

Door:
Henk Hanssen
  |  6 juli 2022
Hoewel topman Paul de Haan monter volhoudt dat er weinig aan het handje is, lijkt Surinam Airways (SLM) volledig door zijn hoeven te zakken. Het lukte de onder een schuld van honderd miljoen zuchtende maatschappij deze week niet om een vliegtuig de lucht in te krijgen.

SLM failliet? Nee hoor, fake news!

Fake news! Al maanden maakt de Nederlandse topman Paul de Haan met Trumpiaanse zwier korte metten wanneer hij de vraag voorgelegd krijgt wanneer de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) zijn laatste vlucht maakt. De in april vorig jaar als ceo aangetreden De Haan wimpelt de faillissementsgeruchten steevast af met optimistische verhalen over verzelfstandigde business units en opgeheven onrendabele lijnen.

Surinaamse luchtvaartmaatschappij heeft honderd miljoen dollar schuld

Toch is het deze week even tandenknarsen voor de topman. Surinam Airways, zoals het bedrijf internationaal bekendstaat, zag zich genoodzaakt tot een pijnlijke ingreep: het moest vluchten annuleren. Niet omdat Schiphol geen toestemming gaf om op te stijgen en ook niet omdat er te weinig personeel voorhanden was. Nee, het waren ‘operationele redenen’. Luchtvaartanalisten vertaalden dit bericht simpel met ‘oké, ze zijn dus blut’. SLM torst een schuldenlast met zich mee van ruim honderd miljoen dollar.


Start SLM door onder de naam Fly on Trusted Wings?

SLM heeft al geruime tijd niet meer de beschikking over een eigen vloot. Als gevolg van achterstallige betalingen moest het bedrijf in 2021 ook zijn laatste toestel inleveren. Sindsdien worden de vluchten uitgevoerd via wet-lease constructies waarbij toestel én bemanning worden ingehuurd. Het heeft er alle schijn van dat er deze week te weinig middelen waren om deze kostbare dienst af te nemen. Het staken van de vluchten wakkerde de geruchten over een aanstaand faillissement aan. Er zouden al plannen bestaan om SLM te laten doorstarten onder de naam Fly on Trusted Wings. Ceo De Haan wacht de uitdagende taak om het vertrouwen dat de vliegtuigen ook echt gaan vertrekken terug te winnen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland