Actuele informatie over faillissementen en surseances

CBS: aantal faillissementen stijgt verder, inktzwart scenario voor 2023

Door:
Henk Hanssen
  |  15 juni 2022
In mei zijn er 71 bedrijven meer failliet verklaard dan in de maand daarvoor, meldt het CBS. In vergelijking met de periode voor de coronacrisis is het aantal faillissementen nog laag. Maar de trend gaat onmiskenbaar omhoog.

DNB rekent inktzwart economisch scenario uit voor 2023

De inktzwarte scenario’s die de Nederlandsche Bank (DNB) maandag over de economie publiceerde zijn nog niet zichtbaar in de cijfers waar het CBS op dezelfde dag mee naar buiten kwam. In het somberste DNB-script worden de effecten berekend van een situatie waarbij de oorlog in Oekraïne heel 2023 voortduurt terwijl tegelijkertijd de energietoevoer vanuit Rusland helemaal wordt afgeknepen. Verdriedubbeling van energieprijzen, economische krimp, hoge inflatie: de ellende is niet te overzien.


Handel getroffen door meeste faillissementen

Dat deze barre werkelijkheid de faillissementsgrafiek naar ijle hoogten zal opjagen staat vast. Gelukkig is in het huidige CBS-diagram nog niet meer dan een rimpeling te zien. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in mei 210 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 43. Dat zijn er 19 meer dan in april. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in mei de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.
Raad voor de rechtspraak: 257 faillissementen in mei

De trend die uit de CBS-cijfers spreekt wordt bevestigd door de gegevens van de Raad voor de rechtspraak. In mei spraken de rechtbanken 257 faillissementen uit van bedrijven, organisaties en natuurlijke personen. Dat waren er 119 meer dan in april en 68 meer in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar. De cijfers van de Raad voor de rechtspraak en het CBS komen nooit exact overeen omdat beide instituten verschillende rekenmodellen hanteren. In zijn maandelijkse trendrapport signaleert KVK volop dynamiek: het aantal startende bedrijven is hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, vooral in de sector eventcatering.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland