De restauranteigenaar, de café-exploitant, de hotels en de pensions: tijdens de coronacrisis gaven analisten geen cent voor hun overlevingskansen. De horeca zou van alle sectoren het hardst worden getroffen. Maar wat blijkt? De coronacrisis is een blessing in disguise. In het voorbije coronajaar heeft de horeca juist veel béter gepresteerd dan voor de pandemie.
Ving de horeca écht de klappen op van het falende overheidsbeleid?
Robèr Willemsen, de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, werd tijdens corona bij miljoenen Nederlanders kind aan huis. Steeds opnieuw mocht de gezellige Rotterdamse krullenbol bij de talkshowtafels aanschuiven om, streng doch altijd goedgemutst, zijn beklag te doen over de ‘dramatische impact van de coronamaatregelen op de cafés en restaurants. ‘De horeca vangt de klappen op van het falende overheidsbeleid,’ luidde het mantra dat Willemsen voor elke microfoon bleef herhalen.
Twee derde van de horecabedrijven boekte een hógere winst
Nu is er geen econoom die zal ontkennen dat door de anderhalvemetermaatregel, de soms zeer plotseling ingevoerde lockdowns en het vaak onnavolgbare toegangsbeleid juist van de horeca het uiterste is gevraagd. Maar of het financiële netto effect van de coronacrisis werkelijk zo rampzalig heeft uitgepakt, is op z’n zachtst gezegd twijfelachtig geworden. Uit een gisteren verschenen rapport van de Utrechtse accountsorganisatie SRA blijkt namelijk dat twee derde van de horecabedrijven in het afgelopen coronajaar een hógere winst heeft gerealiseerd.
Een derde horeca zag winst tijdens corona met vijftig procent stijgen
Bij een derde van de restaurants, cafés en hotels noteerden de accountants zelfs een winststijging van vijftig procent in vergelijking met 2019, het jaar van voor de coronacrisis. Ook registreerden ze gedurende diezelfde periode een substantiële verbetering van de solvabiliteit. Het gemiddelde aandeel van het eigen vermogen nam met zes procent toe: in 2019 lag het op 36 procent, in 2021 kwam het uit op 42 procent.
Mkb is ‘rampjaar’ 2021 uitstekend doorgekomen
Voor hun onderzoek – dat zich over het gehele mkb uitstrekte – onderzochten de accountants de boeken van zevenduizend ondernemingen. De horeca is lang niet de enige sector die het ‘rampjaar’ goed heeft weten door te komen. Bij de mkb-bedrijven verscheen een gemiddelde winststijging van 38 procent in de boeken. Factoren die hierbij de doorslag gaven zijn de loonkostensubsidie van de overheid, een snelle omschakeling naar online en het tijdig ingrijpen in de kosten. De analyse van SRA maakt duidelijk dat de grotere mkb-bedrijven het best presteerden tijdens de coronacrisis.
Het volledige rapport ‘Branches in Zicht 2022’ kunt u hier downloaden: https://view.publitas.com/sra/sra-biz-sectorrapport-branches-in-zicht-2022/page/1