Actuele informatie over faillissementen en surseances

Staatsbankroet: paradijs Sri Lanka belandt in financiële nachtmerrie

Door:
Henk Hanssen
  |  25 mei 2022
Voor het eerst sinds het land in 1948 onafhankelijk werd, is Sri Lanka technisch failliet. De staat blijkt niet bij machte om te voldoen aan een rentebetaling van 74 miljoen dollar voor een uitstaande lening. Het eiland moet nu plaatsnemen op het wanbetalersbankje naast ‘failed states’ als Argentinië en Venezuela.

Sri Lanka, het perfecte tropische paradijs, is blut

Schitterende, met palmen bezaaide stranden, indrukwekkende bergen, oude tempels, een ondoordringbare jungle, een rijke geschiedenis en exotische dieren… het zijn deze ingrediënten die volgens velen van Sri Lanka het perfecte tropische paradijs maken. En nadat de burgeroorlog die het eiland jarenlang teisterde in 2009 eindelijk was bedwongen, leek er voor het land geen beletsel meer te zijn om zijn grote potentie te gaan verzilveren. Jarenlang ging alles goed, tot coronacrisis plotseling toesloeg en de toerismestroom opdroogde.

Broertjes Rajapaksa weigerden economische hervormingen door te voeren

De coronacrisis legde de zwakheden bloot die de Sri Lankaanse economie al langer parten speelde. De bedrijvigheid is te eenzijdig, te afhankelijk van het toerisme. De export leunt nog altijd op traditionele producten zoals thee, rubber en kleding. Overheidsinstanties overlappen elkaar en houden vast aan ondoorgrondelijke regels die buitenlandse investeerders afschrikken. De situatie verergerde toen de broertjes Rajapaksa in het najaar van 2019 samen aan de macht kwamen. Gotabaya Rajapaksa werd tot president gekozen, drie dagen later zette hij zijn broer Mahinda, die voor Gotabaya ook president was, op de stoel van premier.


Premier Sri Lanka moest uit zijn huis vluchten

Nepotisme! Vriendjespolitiek! Maffiapraktijken! De Rajapaksa’s bleven immuun voor de verwijten. Ze hielden vast aan hun op populisme geënt beleid, weigerden economische herstructureringen door te voeren en vergaten niet om zichzelf en de loyalistenkliek die hen steunde te bevoordelen. Inmiddels staat Sri Lanka aan de rand van de afgrond. De staat heeft te weinig geld om basisproducten zoals benzine, medicijnen, melkpoeder en gas te kopen. Er lopen woedende protesterende menigten door de straten van Colombo. De situatie is zo dreigend dat premier Mahinda vorige week moest aftreden en uit zijn eigen huis moest worden geëvacueerd.

Sri Lanka kan nu gaan bedelen bij het IMF, de Wereldbank en China

Gelukkig liggen de excuses voor het oprapen. De coronacrisis. Oekraïne. Inflatie. Extremisme. Maar er is geen Sri Lanka-watcher die om de conclusie heen kan dat de Rajapaksa-dynastie het land van 22 miljoen inwoners heeft geruïneerd. Met het missen van de rentebetaling mag Sri Lanka nu zijn hand gaan op houden bij het IMF, de Wereldbank, China en India.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland