Actuele informatie over faillissementen en surseances

Geluwde virusvrees leidt tot faillissement leverancier desinfectiepalen

Door:
Henk Hanssen
  |  13 mei 2022
Ze staan nog wel voor de supermarkt maar wie maakt er nog gebruik van? Het verdwijnen van de angst om een coronainfectie op te lopen, heeft niet alleen positieve gevolgen. Bedrijven die hun business model op deze angst hebben gebouwd leggen het loodje, zoals Desinfectoren bv, een leverancier van desinfectiepalen uit Hengelo.

Failliet ondanks coronaterugkeergarantie van Ernst Kuipers

De telkens herhaalde verzekeringen van Ernst Kuipers dat het coronavirus weer op zal laaien en dat de maatregelen terug kunnen keren, bleken uiteindelijk toch niet voldoende. Desinfectoren bv, een onderneming uit Hengelo, werd op 21 april failliet verklaard. Het bedrijf werd in mei 2020 opgericht, kort nadat de WHO Covid-19 officieel tot een pandemie had verklaard.

Desinfectoren anticipeerde op de hang naar ‘schoon en veilig’

Onder het motto ‘Een schone zaak! Dat is toch het minste wat u uw klanten/bezoekers vandaag de dag wilt bieden?’ bood Desinfectoren op maat gemaakte zuilen aan. De in kekke kleuren gespoten palen bevatten een desinfectiemiddel met een spuitmechanisme en een papierhouder. Ook scholen werden bestookt met de boodschap ‘veiligheid’ voor de leerlingen te handhaven.


Zakelijk geschil oorzaak faillissement Desinfectoren bv

De besloten vennootschap opereerde aanvankelijk met veel succes. In het eerste jaar werd een winst van een half miljoen euro gerealiseerd. Dat de zaak toch op de fles is gegaan, ligt volgens curator Arco Blankestijn aan een zakelijk geschil. Twee andere ondernemers die als aandeelhouder participeerden, eisten anderhalve ton van de bv. De rechter onderschreef deze eis. Omdat Desinfectoren weigerde te betalen, vroegen deze aandeelhouders zelf het faillissement aan.

Curator: ‘Een typisch coronafailissement’

In dagblad Tubantia kwalificeert Blankestijn het bankroet als ‘een typisch coronafailissement’. ‘Desinfectoren is ontstaan door corona en gaat er aan ten onder nu de pandemie voorbij lijkt. Als er onderling geen ruzie was ontstaan, was het bedrijf nu waarschijnlijk in alle stilte opgeheven.’

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland