Actuele informatie over faillissementen en surseances

Steeds meer winkels gooien deuren op uit vrees voor faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  12 januari 2022
In Sittard, Venlo, Barneveld en Bussum, overal in het land openen winkeliers hun deuren omdat ze vrezen failliet te gaan als gevolg van de almaar voortdurende lockdown. Boetes en boa’s kunnen hen niet meer tegenhouden. En het maakt hen niet uit wat de kersverse minister Kuipers tijdens zijn persconferentie van aanstaande vrijdag gaat zeggen. ‘De sloop van de retail moet stoppen.’

Vlaamse stedenboeken 300 procent meer omzet

Al vier zondagavonden op rij knallen in Antwerpen, Hasselt, Gent en Brugge de kurken tegen het plafond. De Vlaamse steden worden overspoeld door ware karavanen van Nederlanders die erop gebrand zijn hun reputatie als gierige vrekken teniet te doen. Horeca en winkels zien hun verkoopcijfers omhoog schieten. ‘300% meer omzet. Het is waanzinnig en fantastisch tegelijk,’ kopte de Belgische krant Het Laatste Nieuws. ‘De Ollanders geven ook royaal fooi,’ aldus een cafébazin die net over de grens een staminee uitbaat.

Het rampscenario van het OMT zat er weer naast

Aan de andere kant van de grens doet het geluid van de rinkelende kassa’s pijn aan de oren van de Nederlandse ondernemers. Zij moeten al sinds 19 december hun deuren gesloten houden. Aanvankelijk was er nog enig begrip voor het argument dat de impact van de Omicron-variant op de zorg zich op korte termijn moeilijk liet voorspellen. Maar nu blijkt dat het apocalyptische scenario van het OMT er voor de zoveelste keer naast zat, is dit begrip verdampt. Het land moet weer open, stelt een snel groeiende groep van ondernemers, verwijzend naar Spanje waar de overheid eergisteren besloot corona voortaan als ‘een gewone griep’ te behandelen.


INretail: burgerlijke ongehoorzaamheid winkeliers neemt toe

Afgelopen weekend werd het ongenoegen voor het eerst duidelijk zichtbaar. In verschillende plaatsen waaronder Roermond, Bussum en Urk, openden winkeliers onbevreesd hun zaak.  ‘Ja! Wij zijn open! Dat is ons recht!’ stond in een van de etalages te lezen. Komend weekend krijgen deze acties in tal van steden navolging. Brancheorganisatie INretail heeft van tal van leden gehoord dat zij ‘hoe dan ook’ opengaan. Wanneer het kabinet besluit de lockdown te verlengen, zal de burgerlijke ongehoorzaamheid nog groter worden, aldus de directeur van INretail.

‘Boete betalen of failliet gaan, het maakt me niet meer uit’

Nederland zucht onder de strengste coronamaatregelen van heel Europa. 56.000 niet-essentiële winkels zijn potdicht en de steunpakketten van de overheid zijn niet voldoende om de financiële schade te vergoeden. ‘Ondernemers zijn het zat. Of ik nou een boete van vierduizend euro betaal of failliet ga, het maakt me niet meer uit,’ aldus een winkelier. Utrecht, Assen, Oldenzaal, Deventer, Klazienaveen: in het hele land verenigen winkeliers zich om bedrijf en banen te redden. Gedwongen door hun achterban kiezen de besturen van MKB-Nederland en INretail eieren voor hun geld. Ze hebben het kabinet gevraagd om zaterdag de winkels weer te openen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland