Actuele informatie over faillissementen en surseances

Zevende energiebedrijf binnen acht weken failliet: Naked Energy

Door:
Henk Hanssen
  |  29 december 2021
Alweer eiste de gestegen gasprijs een slachtoffer. En opnieuw betrof het een bescheiden energieleverancier, Naked Energy uit Ridderkerk. Maar ook in andere sectoren begint de nervositeit toe te nemen. Als de gasprijs hoog blijft, vrezen tuinders, bakkers, de chemie, de kartonindustrie in financiële moeilijkheden te komen: ‘De prijs van een komkommer bestaat voor de helft uit gas.’

De geëxplodeerde gasprijs geeft de onheilsprofeten van 2021 toch nog gelijk

Een van de verhalen die 2021 kenmerkt was de kroniek van de aangekondigde faillissementsgolf. Atradius, KVK, PWC, de universiteit van Leiden: vrijwel zonder uitzondering waarschuwden de knapste analisten van de meest gezaghebbende instituten voor het ineenzijgen van de economie. Een koor van insolventieadvocaten, creditmanagers, investeerders en bedrijfsadviseur bezong a capella hoe SARS-CoV-2 complete branches weg zouden vagen. Zelden hebben experts er zo naast gezeten. Maar zie, eind 2021, gaven de ontwikkelingen in één branche de onheilspredikers toch nog een klein beetje gelijk. Niet vanwege de coronamaatregelen of het staken van de NOW-steun maar door een factor die ook zij niet hadden voorzien: de geëxplodeerde gasprijs.

Gasprijs eiste al het faillissement van zeven energiebedrijven

Welkom Energie uit Almere. De Duitse leverancier Enstroga. Allure Energie uit Noord-Nederland. Anode Energie uit Barendrecht en Sepa Green Energy, van dezelfde eigenaar. Fenor Energie uit Heerenveen. En de zevende en tot op heden de laatste, Naked Energy uit Ridderkerk waarover afgelopen vrijdag het faillissement werd uitgesproken. Inmiddels zijn vele duizenden klanten de dupe geworden van de overkokende gasmarkt. Sinds begin 2021 zijn de groothandelsprijzen voor gas met maar liefst 250 procent omhoog gegaan. Alleen al in de maand oktober steeg de prijs van gas met 70 procent.


Gestegen gasprijs brengt tuinders en bakkers in moeilijkheden

Tot op heden blijven de gevolgen beperkt tot kleinere energieleveranciers. Het is echter de vraag of dit zo blijft. Ook andere branches raken in moeilijkheden door de extreem hoge gasprijs.  Energieverslindende ondernemingen zoals aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl en de Budelse zinkfabriek Nyrstar hebben de productie al stil moeten leggen. Belangenorganisatie Glastuinbouw Nederland signaleert dat tuinders in de problemen komen: ‘De prijs van een komkommer bestaat voor de helft uit gas,’ zei voorzitter Lemstra tegen RTL Nieuws. Bakkers, horeca, de chemie, wasserijen, kartonfabrieken: in deze en ook andere sectoren wordt met angst en beven gekeken naar de grafiek van de gasprijs.

Gasprijs daalde plotseling met vijftig procent

Een paar dagen geleden was er voor eerst sinds een jaar sprake van enige opluchting. De gasprijs dook omlaag met vijftig procent. De toonaangevende Dutch TTF Gas Future zakte in korte tijd van 180 euro naar 95 euro. Het milde weer, omicron dat mogelijk de economische groei afremt en het bericht over een konvooi vloeibaar aardgastankers dat uit de VS naar Europa onderweg is, zetten de daling in gang. Of deze trend uitkomt bij het tarief van 18 euro dat een jaar geleden op het bord stond? Het enige dat de gasprijs structureel naar beneden kan krijgen is een verhoging van het aanbod uit Rusland, menen analisten. Maar ingebruikname van de pijpleiding die dit kan bewerkstelligen, de Nord Stream 2, is inzet van politieke conflicten geworden.

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland