Actuele informatie over faillissementen en surseances

Na vier faillissementen: Twents transportduo verdacht van faillissementsfraude

Door:
Henk Hanssen
  |  27 oktober 2021
De twee eigenaren van Polar Logistics uit Oldenzaal zijn officieel aangemerkt als verdachten van faillissementsfraude. De curator heeft deze week aangifte gedaan tegen het stel dat leiding gaf aan vier transportondernemingen die stuk voor stuk failliet gingen.

Polar Logistics werd voor faillissement ‘volledig gestript’

‘Curatoren betrachten doorgaans in hun eerste openbare verslag enige voorzichtigheid met het trekken van conclusies. In dit faillissement bestaat daarvoor geen aanleiding. Er is sprake van onbehoorlijk bestuur.’ Als hij op 8 juni zijn eerste faillissementsverslag over Polar Logistics bv publiceert, windt mr. Cander van der Veer er geen doekjes om. De administratie is niet compleet, er zijn geen jaarrekeningen gepubliceerd en omdat de activiteiten zonder vergoeding naar een zustervennootschap zijn overgedragen, stijgt de geur van Paulianeus handelen onmiskenbaar uit de boeken op. ‘Op de dag van het faillissement trof de curator een vennootschap aan die volledig was 'gestript'.

Eigenaren Polar Logistics: broertje dood aan administratie

Het in 2018 opgerichte Polar Logistics werd geleid door een stel dat graag op de vrachtwagen zit maar een broertje dood heeft aan alles wat er verder komt kijken bij het runnen van een onderneming. ‘Het liefst zitten ze op de vrachtwagen,’ noteert de curator in zijn tweede faillissementsverslag. ‘Regelgeving, voorschriften en administratieve verplichtingen heeft niet de interesse van de heer en mevrouw. Om aan opdrachten te komen werd 'onder de kostprijs' gewerkt of er werden te weinig opdrachten uitgevoerd. In de transportbranche zijn de marges klein, maar zoals zij Polar Logistics B.V. hebben geleid was een faillissement onvermijdelijk.’


Polar Logistics: curator probeert brokkenpiloten van de weg te halen

De onderneming werd op 12 mei van dit jaar failliet verklaard. De Belastingdienst en concurrente crediteuren hebben nog tonnen tegoed. Van de openstaande debiteurenvorderingen à € 34.000 heeft de curator € 21.000 weten te incasseren. De rest moet volgens een incassobureau als oninbaar worden beschouwd. Niet gehinderd door de financiële puinhopen is het dynamische duo alweer met een nieuw bedrijf op pad: Wega Logistics. De curator probeert de administratieve brokkenpiloten van de weg af te halen: hij heeft een verzoek ingediend om de voor het beroepsgoederenvervoer vereiste vergunning in te trekken. Bovendien heeft hij bij het OM aangifte gedaan van faillissementsfraude. Ook deze transportbedrijven waar het stel (of een van hen) aan het stuur zat gingen failliet: Welker Transporten uit Wierden, ATR Excellent Thermo Logistics uit Bornerbroek en Polar Thermo Logistics uit Oldenzaal.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland