Actuele informatie over faillissementen en surseances

Failliet leasebedrijf sluisde miljoenen weg naar Dubai

Door:
Henk Hanssen
  |  6 oktober 2021
Het Limburgse leasebedrijf Car Driver Deals leek aanvankelijk als gevolg van ongelukkige miscalculaties failliet te zijn gegaan. Inmiddels wordt duidelijk dat er sprake is van een gewiekst voorbereide oplichtingszaak. Miljoenen euro’s, bitcoins en goud zijn spoorloos verdwenen. En de daders? Die nippen vermoedelijk op een exotisch stand aan een cocktail.

Gedupeerden Car Driver Deals verliezen laatste hoop

Ook het laatste sprankje hoop dat de gedupeerden nog hadden, is een paar dagen geleden de bodem ingeslagen. Dagblad De Limburger kwam met het nieuws dat Geert en Jan Golsteijn, de snode broers achter Car Driver Deals, de saldi op de kas- en bankrekeningen van de onderneming hebben weten te verdonkeremanen. Miljoenen euro’s zijn naar Dubai weggesluisd, een goudrekening is geplunderd, bitcoins zijn verdwenen.

Klanten van Car Driver Deals moesten járen vooruitbetalen

Car Driver Deals werd op 15 juli failliet verklaard. Het bedrijf had duizenden klanten. Zij waren verleid met het aanbod om voor een buitengewoon aantrekkelijke all-in prijs in een leuke leaseauto te kunnen rijden. Enige voorwaarde: in plaats van een of twee maanden moesten ze voor een lange periode in een keer vooruitbetalen, in sommige gevallen zelfs voor een paar jaar. Het bedrag van deze ‘aanbetaling’ kon oplopen tot tienduizenden euro’s.


Car Driver Deals leaste auto’s die het zelf huurde

Car Driver Deals deed het voorkomen alsof het over een eigen vloot beschikte. In werkelijkheid werden de leaseauto’s gehuurd bij Avis, Multilease, Sixt en andere bedrijven. Toen er bij autoverhuurders betalingsachterstanden ontstonden en zij achter hun wagens aangingen, kwam het bedrog uit. Maar voor de duizenden klanten die bij Car Driver Deals een contract hadden getekend, was het te laat.

Advocaat gedupeerden Car Driver Deals roept op tot strafrechtelijk onderzoek

Klanten hebben gemiddeld tienduizend euro vooruitbetaald, stelt mr. Olivier van Hardenbroek. De advocaat van het Haagse kantoor DelisseMartens vertegenwoordigt de belangen van een grote groep gedupeerden. Na het doornemen van honderden dossiers schat hij dat 2100 gedupeerden een schade van ongeveer zeventien miljoen euro zullen lijden. Nu blijkt dat het geld vrijwel geheel verdwenen is, vindt Van Hardenbroek het de hoogste tijd voor een strafrechtelijk onderzoek. Het OM moet daar nog een beslissing over nemen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland