Actuele informatie over faillissementen en surseances

Transgenders dupe van faillissement Stepwork

Door:
Henk Hanssen
  |  29 september 2021
Mensen die van geslacht willen veranderen hebben het al niet gemakkelijk. Des te schrijnender wanneer een grote gzz-instelling die hen bij hun keuze moet begeleiden er een bende van maakt. Bij Stepwork Transgenderzorg rammelde de boekhouding, was de medicatieveiligheid niet in orde maar werden wél hoge winsten gemaakt. Een paar dagen geleden ging het bedrijf failliet.

Stepwork bood geslachtsbevestigende behandeltrajecten aan

Stepwork Transgenderzorg wordt in 2017 opgericht. De instellingen biedt ‘geslachtsbevestigende behandeltrajecten’ aan, zo staat er op de site. De trajecten bestaan uit een eerste diagnostische fase gevolgd door hormoontherapie en reeks operatieve ingrepen waaronder borsten- en baarmoederverwijdering en feminiserende chirurgie. Mede als gevolg van de buitengewone aandacht die de transgenderproblematiek in de media krijgt, groeit Stepzorg op dit specialistische terrein binnen een paar jaar uit tot een van de grootste instellingen van Nederland.

Stepwork Transgenderzorg trok zich weinig aan van kritiek Inspectie

Achter de schermen gaat er echter van alles mis. Wanneer de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in maart 2019 een bezoekje brengt aan het hoofdkantoor in Assen constateren de inspecteurs tal van tekortkomingen die ‘risico geven voor de veiligheid van de zorg,’ zoals ze het in hun rapport opschrijven. Wanneer de inspecteurs een jaar later weer langskomen blijkt er ondanks plannen en beloftes niet veel veranderd: ‘De resultaten en de effecten van de verbetermaatregelen zijn niet of nauwelijks zichtbaar in de praktijk.’


Directeur Stepwork: verdeel- en heersspelletjes met het personeel

Met een onthutsende reportage hing het tv-programma Zembla begin deze maand de vuile was buiten. De boekhouding bleek een janboel, zorgverzekeraars betichtten Stepwork van onrechtmatige declaraties, de instelling was slecht bereikbaar, eigenaar/oprichter Lucien Dijksma speelde verdeel- en heersspelletjes en maakte en passant zijn echtgenoot Theo verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Op 21 september werd de onontkoombare dubbele punt gezet: de rechtbank in Groningen verklaarde Stepwork Transgenderzorg bv failliet, volgens de curator op verzoek van medewerkers die al maanden vergeefs op hun salaris wachtten. Voor transgender personen betekent het faillissement langere wachttijden en meer onzekerheid.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland