Actuele informatie over faillissementen en surseances

ADO Den Haag zo goed als failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  28 april 2021
ADO Den Haag vecht niet alleen tegen degradatie. De roemruchte club voert momenteel ook een bittere strijd om het voortbestaan. Nu de Chinese grootaandeelhouder United Vansen weigert de afgesproken twee miljoen euro over te maken, komt ADO in acute geldnood. In mei en juni zouden er al geen salarissen meer kunnen worden betaald. Als ADO failliet wordt verklaard, dreigt verbanning naar de Derde Divisie.

Er hangen twee spoken boven het Car Jeans Stadion

De club waar roemruchte spelers als Dick Advocaat, Aad Kila en Tscheu La Ling hun profloopbaan begonnen is niet te benijden. Dezer weken hangen er twee spoken boven het Car Jeans Stadion. Het degradatiespook: het team staat stijf onderaan met zestien punten uit dertig wedstrijden. Met nog vier speeldagen te gaan, bedraagt het verschil met concurrenten VVV en Emmen respectievelijk zes en acht punten. En het faillissementsspook. Deze poltergeist kan nog eerder toeslaan, mogelijk zelfs nog voordat het eind van de competitie is bereikt.

ADO-drama begint met overname door United Vansen

De huidige situatie vormt het hoogtepunt van een drama dat op 24 juni 2014 begint. Op die dag kondigt ADO-eigenaar Mark van der Kallen groot nieuws aan: de club is overgenomen door United Vansen International Sports Co. Het sportmarketingbedrijf uit Peking betaalt 8,9 miljoen dollar voor zijn belang van 98 procent. De resterende twee procent, het zogeheten gouden aandeel, blijft in handen van twee kleine maar belangrijke gezelschappen: HFC ADO Den Haag, een vereniging die functioneert als cultuurbewaker, en de Stichting Toekomst ADO Den Haag die pal staat voor extra financiële controle.


Relatie met ADO-eigenaar getekend door ruzies en rechtszaken

Van der Kallen zegt heilig te geloven in de intenties van de nieuwe eigenaren (‘Ze willen doorpakken en ze komen over als serieuze mensen’) maar al binnen enkele weken barst het gevreesde gekrakeel los. Gedoe over de aandelenoverdracht leidt ertoe dat Vansen-eigenaar Hui Wang de betaling maandenlang traineert. Als de overnamesom ten slotte is betaald ontstaat er onenigheid over de extra investering die Wang zou doen. Rechtszaken volgen. Samen met een aantal Haagse ondernemers probeert de gemeente vergeefs de club over te nemen.

Overname ADO door Amerikanen afgeketst op gouden aandeel

Soms lijkt de rust even terug te keren bij ADO, dan ontstaat er weer heibel over toezeggingen, leningen en een nieuwe voorzitter. Ondanks financiële injecties waardoor ervaren spelers als Daryl Janmaat en Nasser El Khayati naar Den Haag kunnen terugkeren, lukt het de ploeg dit seizoen niet om uit de staart van eredivisie weg te blijven. En nu, met de degradatie in zicht, stokt de geldstroom uit Peking opnieuw. Een paar dagen geleden leek United Vansen een volgende eigenaar voor ADO te hebben gevonden, het Amerikaanse World Soccer Holdings. De deal ketste af op een eis van de kopers: zij willen een structuurwijziging doorvoeren die de almacht van de twee gouden aandeelhouders zou breken. Vereniging HFC en Stichting Toekomst ADO Den Haag gingen niet akkoord. Gevolg: de onderhandelingen liggen stil. Het faillissement dreigt. Voor seizoen ‘21/’22 komt de Derde Divisie dichterbij. Tegenstanders als Gemert, Dongen en Blauw Geel slijpen de noppen alvast.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland