Actuele informatie over faillissementen en surseances

Aantal faillissementen in maart met 35 procent gestegen

Door:
Henk Hanssen
  |  14 april 2021
De rechtbanken hebben in maart 235 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 62 meer dan in februari, een stijging van ruim 35 procent. Vorige maand gingen 177 rechtspersonen (bedrijven en organisaties) en 58 natuurlijke personen failliet. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak.

Voorbode van de voorspelde faillissementsgolf?

In de grafiek waarop de Raad voor Rechtspraak het aantal uitgesproken faillissementen weergeeft, is begin deze maand een plotselinge knik verschenen. Vanaf april 2020 toen er 426 faillissementen werden genoteerd, vertoont de lijn een dalende trend. In februari dit jaar werd met 173 faillissementen de bodem bereikt. Een maand later schiet de curve omhoog. Is in maart 2021 de al zo vaak voorspelde golf aan faillissementen begonnen?

CBS: faillissementen stijgen in maart met 26 procent

Ook het CBS ziet een stijging in de kolommen verschijnen. Omdat het CBS andere rekenmodellen hanteert wijken de cijfers af van die van de Raad voor de Rechtspraak. Gecorrigeerd voor zittingsdagen komen de statistici uit Den Haag tot een stijging van 26 procent: In februari 2021 werden 114 bedrijven failliet verklaard, in maart 144. Ondanks de stijging ligt het aantal faillissementen nog steeds op een erg laag niveau.


Meeste faillissementen in vervoer en opslag

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. Van alle bedrijfstakken had de handel in maart het grootste aantal faillissementen, namelijk 31. Dat zijn er 11 meer dan in februari. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in maart de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland