Actuele informatie over faillissementen en surseances

Bouwbedrijf Jansen Terborg na 140 jaar failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  13 januari 2021
In De Achterhoek wordt getreurd om het verlies van een bouwbedrijf met een naam die al anderhalve eeuw vertrouwd is. Jansen Terborg, een bouwbedrijf met 55 mensen uit Doetinchem, is door de rechtbank Gelderland failliet verklaard. Het faillissement dat niemand zag aankomen is een gevoelige klap voor de regio. De onderneming is opgericht in 1880.

Jansen Terborg failliet door ‘urgent cashflowprobleem’

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van het faillissement dat door de eigenaren zelf is aangevraagd. De afgelopen maanden moesten de medewerkers al langer op hun geld wachten. Toch kwam het faillissement ook voor hen als een verrassing: de opdrachtenportefeuille is juist goed gevuld. Jansen Terborg is gespecialiseerd in onderhoud en renovatie van woningen en bedrijfspanden. Curator Louis de Boef van Boers Advocaten uit Veenendaal vermoedt dat er sprake is van een ‘urgent cashflowprobleem’.   

Jansen Terborg bouwde scholen en kerken

Jansen Terborg werd opgestart in een tijd dat montagekit en glaswol nog moesten worden uitgevonden. Vanaf 1880 opereerde het vier generaties lang als familiebedrijf L.G.M. Jansen & Zn. De aannemer deinsde niet terug voor grote projecten. Er werden scholen gebouwd en zelfs kerken, zoals de katholieke gebedshuizen in de dorpen Varsselder en Etten. In 2008 werd de onderneming overgenomen door Willem Bogaard en ingenieur Rob Schoonenberg. In de daarop volgende jaren volgde nog een reeks overnames.


Veel belangstelling voor doorstart Jansen Terborg 

Het aantal werknemers steeg in korte tijd van zes naar bijna zestig. En de nieuwe eigenaren beperkten zich niet tot de bouw. In 2013 startten ze een biologische winkel, een activiteit die naadloos zou passen bij de keukenstudio die eerder was gerealiseerd. Getuige de vele enthousiaste reviews kan de aannemer bogen op een trouwe klantenkring. Mogelijk is het bedrijf te snel gegroeid. Volgens curator De Boef spelen ook het (door de coronaregels) hoge ziekteverzuim en een aantal verliesgevende projecten een rol. Hij onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart. Er zouden zich al vijftien geïnteresseerden hebben gemeld.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland