Actuele informatie over faillissementen en surseances

Innovatieve winkelketen Hutspot failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  6 januari 2021
Een van de meest verrassende winkelformules van de laatste jaren heeft het niet kunnen redden. Hutspot, een winkelketen die niet inzette op digitale maar op fysieke beleving, heeft zelf het faillissement aangevraagd. De keten telde acht vestigingen. Door de coronamaatregelen is de omzet in 2020 gehalveerd.

Hutspot: übercoole vertaling van ouderwets winkelformule

De directie van Hutspot viel niet te betrappen op moderne managementkretologie. Termen als omnichannel, multichannel en crosschannel werden simpelweg niet gebezigd. Zelfs het begrip digitale strategie was zeldzaam. Hutspot kende maar één kanaal: de winkel. De formule draaide om de bricks, níet om de clicks. En dit stenen kanaal werd bediend met maar één glasheldere strategie: zorgen dat het daar zo aangenaam, verrassend en leuk is voor de klanten.

Bij Hutspot konden klanten ook koffie drinken en naar de kapper

Bij Hutspot kon een onbekende ontwerper binnenlopen met een kekke koffer of een curieuze klok en tot zijn verbazing te horen krijgen dat zijn product een prominente plaats op de schappen zou krijgen. De onderneming legde zich toe op tijdloze kleding, innovatief design en lokale kunst. De conceptstores werden gekenmerkt door een ruime opzet, veel licht en vooral beleving: klanten konden er ook naar de kapper, koffie drinken, een spelletje spelen of even uitblazen.


De webshop van Hutspot bracht twee procent van

Hutspot werd acht jaar geleden opgericht door vier jonge Amsterdammers. In de winkel aan de Utrechtsestraat werden spullen verkocht van aanstormende productontwikkelaars en kleine merken. In de loop der jaren breidde Hutspot onder meer uit naar Breda, Eindhoven, Utrecht en Den Bosch. ‘2020 zou ons jaar worden,’ verklaarde Pieter Jongens, een van de oprichters. Hutspot had geen onlinestrategie om tijdens de lockdowns op terug te kunnen vallen. Het webshopje genereerde slechts twee procent van de omzet.

Curator onderzoekt mogelijkheden voor doorstart Hutspot

Bij Hutspot werkten tachtig mensen. Om de financiële gevolgen te beperken heeft de directie heeft zelf het faillissement aangevraagd. Curator Peter Bos van het Amsterdamse advocatenkantoor Wieringa onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart van de offline retailer. 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland