Actuele informatie over faillissementen en surseances

Nieuwe klap in evenementenbranche: onderdeel Mansveld Expotech failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  23 september 2020
Mansveld Expotech Beurzen & Evenementen, onderdeel van Mansveld Techniek uit Eindhoven, is failliet. Vanwege het ontbreken van perspectief heeft de directie zelf het faillissement aangevraagd. De FNV waarschuwde vorige maand al dat vrijwel de gehele evenementenbranche failliet dreigt te gaan.

Werk in beurzen- en evenementenbranche ligt vrijwel stil

Wanneer het gaat om het installeren van tijdelijke stroom- en energievoorzieningen of het ophangen van borden en decorstukken geldt Mansveld Expotech als de onbetwiste nummer één. Het van oorsprong Brabantse bedrijf verzorgt de technische voorzieningen voor de RAI in Amsterdam, de Utrechtse Jaarbeurs, de MECC in Maastricht en tal van andere evenementen, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. ‘Vanwege de coronacrisis liggen sinds maart de werkzaamheden in de beurzen- en evenementenbranche (live communicatie) vrijwel stil,’ aldus de onderneming in een persbericht. Vandaar dat de directie zich genoodzaakt heeft gezien om voor een werkmaatschappij zelf het faillissement aan te vragen.

MX Infra niet betrokken bij faillissement

Het gisteren door de rechtbank in Den Bosch uitgesproken faillissement betreft Mansveld Expotech Beurzen & Evenementen, een werkmaatschappij waar 57 mensen werken. De directie van moederbedrijf Mansveld Expotech spreekt zelf liever over een ‘aanpassing in de organisatie’. Benadrukt wordt dat MX Infra, de huisinstallateur van grote evenementenlocaties, niet betrokken is bij dit faillissement. Het besluit om het onderdeel Beurzen & Evenementen failliet te laten gaan, is genomen om te voorkomen dat de rest van de onderneming in de gevarenzone belandt. Op deze manier verwacht het bedrijf de crisis te kunnen overleven.


Markt voor zakelijke evenementen herstelt zich pas in zomer 2021

Volgens de directeur van Mansveld Expotech, Richard Kluijtmans, zal er pas in de zomer volgend jaar enig herstel optreden in de markt voor beurzen en zakelijke evenementen. Samen met de curator Reinoud van Oeijen gaat hij de komende tijd de mogelijkheden voor een doorstart onderzoeken. In de afgelopen maanden is het failliete bedrijfsonderdeel al zoveel mogelijk afgeslankt. Er zouden geen schuldeisers zijn. Eind augustus waarschuwde de FNV voor de enorme impact van de coronacrisis op de evenementenbranche, in Nederland goed voor 7,4 miljard euro omzet en 100.000 banen. De bond riep het kabinet op een aparte regeling op te tuigen: ‘Anders gaat deze sector failliet en verliezen 51.000 mensen hun baan.’

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland