Actuele informatie over faillissementen en surseances

Oprichter failliet moederbedrijf Miss Etam en Claudia Sträter opnieuw vast in cel

Door:
Henk Hanssen
  |  16 september 2020
Dieter Penninckx, de trotse oprichter van het modeconcern FNG dat vorige maand failliet ging, zit opnieuw in de gevangenis. De gewezen topman hield zich niet aan de voorwaarden waarop hij eerder was vrijgelaten. Zijn vrouw Anja Maes is onder elektronisch toezicht geplaatst. De oprichters van FNG worden verdacht van een reeks zakelijke delicten waaronder fiscale fraude en witwassen.

FNG: een van de grootste modeconcerns van de Benelux

FNG ontwikkelde zich in de afgelopen zeventien jaar tot een van de grootste modeconcerns van de Benelux. Penninckx, Maes en Bracke, drie studievrienden die op de universiteit van Leuven als ingenieur afstudeerden, begonnen in 2003 met de kinderkledingcollectie Fred & Ginger. Na een reeks overnames eindigden ze in 2020 met bekende merken als Claudia Sträter, Miss Etam, Promiss die via honderden eigen conceptstores, shop-in-shop corners en multi-merkenwinkels een publiek hadden weten te veroveren.

FNG: spaghetti van bedrijfsstructuren

Nadat er in de loop van 2019 twijfels ontstonden over de cijfers van de groep stelde de FSMA, zeg maar de Belgische AFM, een onderzoek in. Achter de gevel van het mode-imperium werd een spaghetti van bedrijfsstructuren aangetroffen. Op basis van het FSMA-onderzoek gaf het Antwerpse parket de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl een paar weken geleden opdracht na te gaan of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Onderzoek naar witwaspraktijken bij FNG

Byl heeft zijn onderzoek naar de gang van zaken bij FNG nu verder uitgebreid. Naast valsheid in geschrifte, het indienen van valse jaarrekeningen, koersmanipulatie en tegenwerking worden Penninckx, Maes en Manu Bracke, de derde oprichter, nu ook verdacht van witwassen. Ook de huisadvocate van het managementtrio, Elke Janssens van NautaDutilh, zou hierbij een grote rol hebben gespeeld. Bij het advocatenkantoor heeft de onderzoeksrechter huiszoeking laten verrichten.


Fashion Buying Platform: spil van witwaspraktijken?

Naar verluidt spitst Byls onderzoek zich toe op de geldstromen die via het Fashion Buying Platform liepen. Via dit platform konden de aankopen in Azië op een lucratieve en creatieve manier worden afgehandeld. Mogelijk zijn de transacties van en naar het Verre Oosten ook gebruikt om geld wit te wassen.

Voetbalclub KV Mechelen wil van Penninckx af

De almaar toenemende verdenkingen lijken ook het eind in te luiden van de carrière die Penninckx in het Belgische betaald voetbal maakte. De raad van bestuur van KV Mechelen, de club waar Pennickx voorzitter en meerderheidsaandeelhouder van is, maakte gisteren bekend het mandaat van de gearresteerde preses te willen beëindigen. ‘Op menselijk vlak leven we mee met Dieter maar de situatie van de zaak FNG is zo geëvolueerd dat die ook afstraalt op de club,’ aldus een woordvoerder.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland