Actuele informatie over faillissementen en surseances

34 procent meer faillissementen in Nederland in 2020

Door:
Henk Hanssen
  |  2 september 2020
De Nederlandse economie wordt dit jaar geraakt door een forse stijging van het aantal faillissementen. In 2020 gaat ruim een derde meer bedrijven failliet dan vorig jaar. Ook in 2021 zal het aantal faillissementen nog stijgen met 4 procent. Dit blijkt uit een economisch rapport van kredietverzekeraar Atradius.

In Turkije stijgt het aantal faillissementen met 41 procent

Atradius onderzocht de effecten van de coronacrisis op ruim dertig van de belangrijkste economieën. In Turkije (+41 procent), de Verenigde Staten (+39 procent) en Hongkong (+39 procent) doet zich in 2020 de grootste stijging van het aantal faillissementen voor. In Europa behoren Portugal (+36 procent) en Nederland (+34 procent) tot de landen die de grootste toename van het aantal faillissementen te verwerken krijgen. In Frankrijk (+15 procent), Zweden (+9 procent) en Duitsland (+6 procent) hoeft het bedrijfsleven het minst te vrezen voor een bankroet.

In Spanje, België en Italië gaan veel minder bedrijven failliet

Dat juist Nederlandse ondernemingen zo hard worden geraakt, is opmerkelijk. Twee weken geleden meldde het Centraal Planbureau nog dat schade relatief meevalt. In 2020 krimpt de Nederlandse economie met ‘slechts’ 5,1 procent. In Spanje, België en Italië is de neergang soms tweemaal zo groot. Toch gaan er in die landen veel minder bedrijven failliet. Waar de faillissementen in Nederland stijgen met 34 procent, zien Spanje, België en Italië dit aantal toenemen met respectievelijk 30 procent, 20 procent en 17 procent.

Meer faillissementen door starre Nederlandse faillissementswetgeving

Atradius wijt deze verschillen aan het onderscheid in wetgeving dat tussen de landen bestaat. Zo hebben Spanje, Frankrijk en België speciale wetten aangenomen die insolventieprocedures tijdelijk bevriezen of faillissementsaanvragen niet-ontvankelijk verklaren. De Duitse wetgever stimuleert ondernemers om een faillissement te vermijden door te herstructureren. De starre Nederlandse faillissementswetgeving biedt minder mogelijkheden om in te grijpen zodra bedrijven in de problemen komen. Er is wel nieuwe wetgeving in aantocht die een snel schuldeisersakkoord mogelijk maakt zodat een onderneming vaker kan doorstarten.


Econoom Atradius: ‘Moeilijkste periode moet nog beginnen’

Wereldwijd stijgt het aantal faillissementen gemiddeld met 26 procent. Met uitzondering van China komt elke belangrijke economie dit jaar in een recessie terecht. In 2021 worden de eerste tekenen van herstel zichtbaar. ‘De gevolgen van de coronacrisis zullen de komende anderhalf jaar nog na-ijlen,’ zegt Theo Smid, econoom van Atradius Nederland. ‘Dan wordt onze economie getroffen door de tweede ronde-effecten van de crisis, zoals een sterke stijging van de werkloosheid en het aantal faillissementen. De moeilijkste periode moet in zekere zin nog beginnen.’ 

 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland