Actuele informatie over faillissementen en surseances

Failliet FNG (Claudia Sträter, Miss Etam) slaat nieuwe gaten in winkelstraat

Door:
Henk Hanssen
  |  5 augustus 2020
De glimlach van de winkelstraat wordt nog iets grimmiger dan zij al was. FNG, het Vlaamse moederconcern achter merken als Promiss, Steps en Claudia Stäter, is failliet verklaard. Vorige week vroeg het bedrijf al surseance aan. FNG verkeerde al geruime tijd in moeilijkheden, de lockdownmaatregelen gaven het modebedrijf de genadeklap.

Rafelig schaamlapje

Begin dit jaar probeerde FNG de beroerde vooruitzichten nog van een digitaal alibi te voorzien. Onder het kopje ‘FNG versnelt haar digital first strategie’ werd een ronkend persbericht verspreid dat de aandacht moest vestigen op de verbeteringen die het bedrijf rond online verkoopkanalen had doorgevoerd. De media schoten echter moeiteloos gaten in het rafelig schaamlapje: het door het pr-bureau in de onderste alinea’s verstopte nieuws dat FNG had besloten alle Promiss-filialen en 38 van de 50 Steps-winkels te sluiten haalde uiteraard de voorpagina’s.

21 vennootschappen van FNG failliet verklaard

Ruim een half jaar later kan zelfs het meest gewiekste pr-bureau de boodschap niet mooier maken dan zij is: voor FNG resteert alleen nog maar een exit-strategie. Maandag werden 21 vennootschappen van het bedrijf failliet verklaard. De rechtbank in Mechelen heeft een vier leden sterk curatorenteam opgetuigd dat gaat onderzoeken of er alsnog een doorstart mogelijk is. De Scandinavische tak en de holding FNG NV blijven buiten het bankroet. De winkels zijn vooralsnog gewoon open. Voor het personeel – bij FNG werken in totaal drieduizend medewerkers, waarvan duizend in België – breken opnieuw onzekere tijden aan.


FNG was een van de grootste modeverkopers van de Benelux

Het zowel aan de Brusselse als de Amsterdamse beurs genoteerde FNG groeide in betrekkelijk korte tijd uit tot een grote internationale speler. In de Benelux hoorde het bedrijf bij de grootste modeverkopers. De onderneming werd zo’n vijftien jaar geleden opgericht door drie studievrienden uit Vlaanderen. Nadat het bedrijf in België veel succes boekte met de ontwikkeling van het eigen kindermodemerk Fred & Ginger, zette het in 2012 met de overname van Claudia Sträter de stap naar de Nederlandse modemarkt. Een reeks ketens volgde, waaronder Miss Etam, Expresso, schoenenwinkel Brantano en, een paar jaar geleden, Steps en Promiss.

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland