Actuele informatie over faillissementen en surseances

Laagterecord: 75 procent Amerikaanse olie- en gasinstallaties stilgevallen

Door:
Henk Hanssen
  |  22 juli 2020
Voor de elfde week op rij hebben Amerikaanse energiebedrijven een nieuw laagterecord gevestigd: niet eerder waren er zo weinig productie- en boorinstallaties actief. Driekwart van de bronnen is nu gesloten. Dit blijkt uit de ‘rig count’ van Baker Hughes. De ‘rig count’ geldt als een belangrijke indicator voor toekomstige exploitatie.

Nog maar 253 Amerikaanse olieplatforms actief

In de laatste tachtig jaar waren nog nooit zo weinig olie- en gasplatforms actief in de VS. Bij Baker Hughes, een toonaangevende dienstverlener aan de olieindustrie uit Texas, houden ze sinds 1940 bij op hoeveel plekken er olie en gas wordt gewonnen. Van alle productie- en boorplatforms die de VS telt, staat nu driekwart stil. De ‘rig count’ is gedaald naar 253, een laagterecord. Ter vergelijking: in het najaar van 2019 waren er nog 1609 boorinstallaties actief. Een afname van 535 procent.

In Texas staan een miljoen banen op de tocht

Door de coronacrisis is de vraag naar olie ingezakt. In april werd de olieprijs zelfs negatief: producenten moesten afnemers 37 dollar betalen om een vat kwijt te kunnen. Veel kleinere producenten hebben al faillissement moeten aanvragen: zij hebben vaak een minimumprijs van zestig dollar per vat nodig om quitte te kunnen draaien. Naar verwachting verdwijnen er dit jaar alleen al Texas een miljoen banen in de olieindustrie.


Olieprijs nog steeds dertig procent lager dan begin 2020

Inmiddels is de olieprijs weer overeind gekrabbeld. De prijs is echter nog steeds ruim dertig procent lager dan aan het begin van dit jaar. De energiemarkt put hoop uit de koers van US crude futures. De waarde van de termijncontracten waarmee in de toekomst tegen een vastgestelde prijs olie kan worden verhandeld, is de laatste drie maanden met 115 procent gestegen. Analisten verwachten dat met het huidige aantal rigs de bodem is bereikt.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland