Actuele informatie over faillissementen en surseances

Een derde horecabedrijven stopt er dit jaar mee

Door:
Henk Hanssen
  |  8 juli 2020
Als je dezer dagen geniet van een biertje in het café of een avondje uit in een restaurant, doe je er verstandig aan de sfeer van het etablissement scherp in je geheugen op te nemen. Het zou zomaar kunnen dat de zaak over een paar maanden niet meer bestaat. Een derde van de horecabedrijven gaat er vanuit dat zij het eind van 2020 niet halen, meldt het CBS vandaag. Ook in de sector cultuur, sport en recreatie dreigt een kaalslag: daar vreest twintig procent binnen vijf maanden te moeten stoppen.

Conjunctuurenquête CBS: horecaondernemer meest negatief

Dit inktzwarte beeld komt naar voren uit de resultaten van de conjunctuurenquête die het CBS zojuist bekend heeft gemaakt. In dit maandelijkse onderzoek worden duizenden ondernemers ondervraagd over de verwachte gevolgen van de coronacrisis. De horecaondernemers zijn het meest negatief over de nabije toekomst. Dertig procent zegt het in de huidige omstandigheden nog maximaal vijf maanden te kunnen volhouden. Eenzelfde groep zegt geen realistische voorspelling te kunnen doen over de kansen op voortbestaan.

Slagveld dreigt in sector cultuur, sport en recreatie  

Ook in de sector cultuur, sport en recreatie dreigt een slagveld: van de ondernemers achter de theaters, de bioscopen, de muziekorkesten en de sportscholen vreest twintig procent binnen vijf maanden te moeten stoppen. Net als in de horecasector verklaart nog eens dertig procent de overlevingskansen niet goed te kunnen inschatten. Het CBS noteert wel een klein lichtpuntje: ten opzichte van mei is het aantal ondernemingen dat verwacht het nog minstens een jaar te kunnen uitzingen in de horeca- en recreatiebranche licht toegenomen, respectievelijk met vier en veertien procent.


Reisbranche: geen sprake meer van ’complete meltdown’

In andere sectoren is het vertrouwen veel sterker gestegen. Vergeleken met mei stijgt bijvoorbeeld het aantal zakelijke dienstverleners dat verwacht minstens nog een jaar te kunnen overleven met 16 punten naar 57 procent. Binnen de zakelijke dienstverlening is de toename het sterkst in de reisbranche. In april waarschuwde de ANVR nog voor een ‘complete meltdown’, inmiddels denkt 51 procent in juli 2021 nog te bestaan: 41 procent meer dan vorige maand. Verder neemt het vertrouwen in de continuïteit sterk toe bij uitzendbureaus, juridische diensten en beveiligingsbedrijven. 

Geen vuiltje aan de lucht in onroerendgoedmarkt

In de verhuur en handel in onroerend goed is het vertrouwen in het voortbestaan het hoogst, 75 procent van de bedrijven denkt het minstens nog een jaar te kunnen volhouden, evenveel als in mei. In de detailhandel gaat 69 procent van de bedrijven uit van nog minimaal twaalf maanden voortbestaan, 4 procentpunten meer dan in mei. 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland