Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Atradius: wereldwijd 2 procent meer faillissementen door coronavirus

Door:
Henk Hanssen
  |  11 maart 2020
De Amsterdamse kredietverzekeraar Atradius voorspelt dat het aantal faillissementen wereldwijd met gemiddeld 2 procent zal stijgen als gevolg van het coronavirus. Voor Nederland verwacht Atradius in 2020 een toename van 3 procent, 2 procent meer dan haar eerdere prognose. Ook bedrijven in Azië zullen hard worden getroffen: het aantal faillissementen stijgt er met 4 procent.

Corona: groeiende onzekerheid Azië

Het coronavirus zorgt voor een groeiende onzekerheid in Aziatische markten, stelt Atradius nuchter vast in een recent rapport met de faillissementenvooruitzichten voor dit jaar. Het virus raakt de Chinese economie en verstoort bevoorradingsketens. In Zuidoost-Azië zal het aantal faillissementen in 2020 naar verwachting het sterkst zal toenemen: + 4,2 procent.

West-Europa: aantal faillissementen stijgt met 2,1 procent

‘Deze ontwikkeling zien we niet alleen in Azië,’ stelt Theo Smid, econoom van Atradius Nederland, ‘maar ook in Europa en in mindere mate in de VS. Dit vertaalt zich in een sterkere stijging van het aantal faillissementen dan in het vorige kwartaal. We verwachten dat het aantal faillissementen in West-Europa in 2020 met 2,1 procent zal stijgen, in vergelijking met een daling van 0,2 procent in 2019.’

Nederland: faillissementen nemen toe met 3 procent

Terwijl Atradius in november nog uitging van een stijging van het aantal faillissementen in Nederland met 1 procent in 2020, heeft zij deze prognose nu bijgesteld naar een toename van 3 procent. ‘Wereldwijde onzekerheid en protectionisme zijn de drijvende krachten,’ vervolgt Smid. ‘Het coronavirus komt daar nog bovenop en gezamenlijk vormen deze factoren een risico voor de economische vooruitzichten in 2020.’

Verenigd Koninkrijk: sterkste stijging aantal faillissementen in West-Europa

In het Verenigd Koninkrijk verwacht Atradius wederom een groei van het aantal faillissementen met 7 procent, het hoogste aantal in West-Europa. In het vierde kwartaal van 2019 stagneerde de economie en bedrijven hebben te maken met een dalende vraag uit binnen- en buitenland. De onzekerheid zal volgens Atradius toenemen, zeker als het einde van de transitieperiode eind dit jaar in zicht komt.

Frankrijk en Duitsland: beperkt effect

Voor Frankrijk en Duitsland zijn de verwachtingen positiever. Hier neemt de binnenlandse vraag toe als gevolg van een lage inflatie en een stijging van de koopkracht. Toch verwacht Atradius in 2020 een stijging van de faillissementen (+2 procent), na een daling in 2019 (- 4 procent). In Duitsland ligt een stijging van 1 procent in het verschiet. Het lijkt erop dat de maakindustrie zich na een aantal moeilijke jaren herstelt. De Duitse economie kampt wel met een teruglopende vraag uit het buitenland.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland