Actuele informatie over faillissementen en surseances

Vier bakkers failliet: ligt er straks nog wel brood op de plank in Apeldoorn?

Door:
Henk Hanssen
  |  26 februari 2020
Kunnen de inwoners van Apeldoorn nog rekenen op croissantjes, glutenvrij meergranenbrood en broodjes van de bakker? Of staan zij binnenkort voor lege vitrines? Binnen een paar maanden tijd is de ambtenarenstad opgeschrikt door een reeks faillissementen van bakkerijen.

Bakkerij Van der Wal Jolink failliet

De eerste dominosteen viel in de zomer van vorig jaar. Op 13 augustus werd bakkerij Van der Wal Jolink – eigenaar van dertien winkels waar zeventig mensen werkten – failliet verklaard. Het bankroet werd door de ondernemers zelf aangevraagd. Reden: een gestaag teruglopende omzet. In 2016 werd er nog een winst van iets meer dan € 80.000 gerealiseerd; daarna dook de brood- en banketbakkerij in de verliezen, mede door het verlies van een aantal zakelijke klanten.

Toekomstperspectief ontbrak

In een poging het tij te keren breidde de bakker zijn zaken uit naar Deventer maar ook daar brachten de winkels niet het gehoopte rendement. Gedwongen door oplopende schulden en ‘gelet op het ontbreken van enig realistisch toekomstperspectief’ zagen de ondernemers zich gedwongen ‘eigen aangifte van faillissement te doen,’ noteerde curator Bert Jansen in zijn verslag.

Gedeeltelijke doorstart Van der Wal Jolink

Omdat bakkerij Van der Wal Jolink een uitstekende reputatie genoot, slaagden de curatoren er binnen enkele weken in een gedeeltelijke doorstart te bewerkstelligen. De centrale bakkerij en zeven renderende winkels werden overgenomen door Mark Ribbink, een voormalige werknemer van Van der Wal Jolink die voor zichzelf was begonnen en onder zijn eigen naam een specialiteitenbakkerij bestierde. Deze bakkerij levert onder meer ambachtelijk gebakken koeken, toast, crackers en beschuiten aan vooral zakelijke afnemers.


Nieuwe faillissementen in Apeldoornse bakkersmilieu

In een interview liet de ondernemende Ribbink weten blij te zijn dat er met de overname een eind was gekomen aan de onzekerheid onder het publiek en het personeel. ‘Iedereen gaat met een positief gevoel de toekomst tegemoet. We gaan er keihard tegenaan,’ zei hij begin september 2019 tegen vakblad Bakkerswereld. Vijf maanden later werd het Apeldoornse bakkersmilieu echter opnieuw getroffen door faillissementen en wederom speelde Ribbink een hoofdrol, zij het dat hij dit keer aan de gefailleerde kant van de tafel zat.

Ribbinks specialiteitenbakkerij failliet

Op 18 februari werd Ribbinks specialiteitenbakkerij, een besloten vennootschap, door de rechtbank Gelderland failliet verklaard. De komende maanden zal duidelijk worden of de net doorgestarte bakkerij van Van der Wal Jolink in deze val wordt meegesleept. Volgens Bakkerswereld zijn beide ondernemingen voor dezelfde schulden aansprakelijk.

Nog twee Apeldoornse bakkers failliet

Twee personeelsleden vroegen op 13 februari voor nog een andere Apeldoornse bakker, de firma Broer, het faillissement aan. Dit faillissement betekende ook het einde voor de al 76 jaar bestaande bakkerij Breden. In de regionale media liet curator Priscilla Trip weten dat het bij dit bankroet om schulden uit het verleden draait. Ze heeft goede hoop op een doorstart.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland