Actuele informatie over faillissementen en surseances

Blokker stoot 123 winkels af

Door:
Henk Hanssen
  |  19 februari 2020
In zijn strijd om de iconische winkelketen te laten overleven heeft Blokker-baas Michiel Witteveen een nieuw dramatisch besluit genomen. Hij verkoopt de 123 winkels van Blokker in België en Luxemburg.

Blokker-baas: ingrijpende maatregelen ‘onvermijdelijk’

Blokker draait in België al sinds 2014 met verlies. Vorig jaar slonken de verkoopcijfers met een derde tot ongeveer zestig miljoen euro. Volgens de 123 winkels zou slechts een handvol winst maken. ‘Ongewijzigd verdergaan was door de oplopende verliezen niet mogelijk,’ verklaarde Blokker-directeur Witteveen gisteren. Hij noemde de ingrijpende maatregelen ‘onvermijdelijk’. Hiermee komt na 43 jaar een eind aan de aanwezigheid van Blokker in België en Luxemburg.

Blokker-winkels veranderen in discountketen Mega World 

Mirage, het moederbedrijf van Blokker, maakte bekend dat de winkels worden verkocht aan de Dutch Retail Group uit Waddinxveen. Dit bedrijf van de Nederlandse ondernemer Dirk Bron heeft plannen om de winkels om te vormen tot een discountketen onder de naam Mega World. Bij de Blokker-filialen in België en Luxemburg werken 670 medewerkers. Het is nog niet duidelijk wat er met hen gaat gebeuren. De nieuwe eigenaar Bron heeft verklaard dat de winkels gewoon open blijven.


Blokker-topman: er zijn ‘echt serieuze fouten’ gemaakt

Tijdens een openhartig interview vorig jaar zocht Geert Kampschroër, de topman van Blokker België, de oorzaak voor de beroerde resultaten deels bij zichzelf. Tegenover de Belgische zakenkrant De Tijd erkende hij dat er ‘echt serieuze fouten’ zijn gemaakt. De Belgische tak van Blokker werd behandeld als een weeskind dat moet slikken wat de grotere broer voorgezet krijgt. Als voorbeeld noemde de topman het feit dat bij de Belgische Blokker de Nederlandse variant van Monopoly werd verkocht. Met de Kalverstraat en de Coolsingel in plaats van de Brusselse Nieuwstraat of de Antwerpse De Meir.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland